Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και επιλεκτικές βροχές - Ο καιρός την Κυριακή 28/02/2021

2021-02-27

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Κυριακής, κυρίως όσον αφορά την θερμοκρασία η οποία θα σημειώσει αρκετά σημαντική πτώση στην κεντρική, την ανατολική και την βόρεια Ελλάδα, συγκριτικά με τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα θα έχουμε μέσα στην ημέρα και κάποιες βροχές οι οποίες θα είναι αρκετά επιλεκτικού χαρακτήρα (μαζί με κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά) ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν αρκετά σημαντική ενίσχυση

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 28/02/2021

Με αρκετά καλό καιρό αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει η ημέρα στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την ανατολική Κρήτη, καθώς θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις, κάπως πιο πυκνές στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, την δυτική Στερεά Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της Πελ/νησου, ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι νεφελώδης, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Ωστόσο στην δυτική Στερεά Ελλάδα και τις περισσότερες περιοχές της ορεινής - ημιορεινής Πελ/νησου, αυτές οι νεφώσεις κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες αναμένεται να δώσουν κάποιες τοπικές μπόρες οι οποίες δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι την βορειοδυτική Κρήτη. 

Στην Θράκη το πρώτο μισό της ημέρας ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα για ασθενή τοπικά φαινόμενα κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά. Μετά το μεσημέρι τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγαλύτερα. 

Από τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας (κυρίως την Μαγνησία), τις Σποράδες και την βόρεια Στερεά Ελλάδα, το πρώτο μισό της ημέρας θα έχουμε αρκετά πυκνή συννεφιά και θα δώσει βροχές στις προαναφερθείσες περιοχές οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται τοπικά να έχουν και αξιόλογο χαρακτήρα. Μάλιστα αναμένεται να σημειωθούν και κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλίας, πάνω από τα 1100 με 1300 μέτρα αντίστοιχα όσον αφορά το υψόμετρο. Μετά το μεσημέρι ωστόσο οι νεφώσεις θα αραιώσουν και θα έχουμε διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με μέγιστη ένταση τα 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -1 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 4 έως 18 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 17 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε το πρώτο μισό της ημέρας αρκετά αυξημένη συννεφιά στα δυτικά και βόρεια του νομού όπου και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Μετά το μεσημέρι θα έχουμε αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και ίσως στα νοτιοανατολικά τμήματα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας με πιθανότητα για τοπικές βροχές στα νοτιοανατολικά του νομού. Μετά το μεσημέρι θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ, ωστόσο σταδιακά θα στραφούν σε Ν και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας