Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και πολύ άστατος ο καιρός με βροχές, τοπικές χιονοπτώσεις και ισχυρούς βοριάδες – Η τάση του καιρού για την νέα εβδομάδα!!

2020-04-18

Αν εξαιρέσουμε την σύντομη χειμωνιάτικη νότα που είχαμε στην βόρεια Ελλάδα με τις βροχές αλλά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε γενικές γραμμές η εβδομάδα που μας πέρασε κύλησε με ανοιξιάτικο καιρό, καθώς η ηλιοφάνεια κυριάρχησε στα περισσότερα τμήματα και οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου, σε κανονικά δηλαδή για την εποχή επίπεδα. Και αν μαζέψατε όλα τα χειμωνιάτικα θεωρώντας ότι πλέον η Άνοιξη ήρθε για να μείνει, μάλλον....βιαστήκατε!! Αυτό διότι το ξεκίνημα προς τα μέσα της νέας εβδομάδας από πλευράς θερμοκρασιών, δεν θα θυμίζει σε τίποτα Άνοιξη και δεν θα έχει καμία σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα. Εκτός από την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν την χώρα, ο καιρός θα καταστεί ιδιαίτερα άστατος καθώς θα έχουμε βροχές σε αρκετές περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα και οι βοριάδες ιδίως στο Αιγαίο, θα πρέπει σταδιακά να παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση και θα είναι αρκετά ψυχροί. Κοινώς, «ο Χειμώνας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη», γρήγορα όμως θα μας αποχαιρετήσει!!α

Ο ενισχυμένος υποτροπικός αντικυκλώνας, έχει διατηρήσει και θα συνεχίσει να διατηρεί αίθριο τον καιρό της χώρας μας μέχρι περίπου το πρώτο μισό της Δευτέρας του Πάσχα (20/04). Το πεδίο υψηλών πιέσεων όμως σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, επιτρέποντας σε μία ατμοσφαιρική διαταραχή από τα βόρεια να κινηθεί προς την περιοχή μας, αλλάζοντας από το απόγευμα της Δευτέρας τον καιρό στα βόρεια και μεταφέροντας παράλληλα ψυχρότερες αέριες μάζες. Ταυτόχρονα μία αποκομμένη ψυχρή λίμνη από τα βόρεια της Αλγερίας θα κινηθεί ανατολικά και ελαφρώς βόρεια με αποτέλεσμα να έχουμε επιδείνωση του καιρού και στα δυτικά την Τρίτη (19/04)


Στον παραπάνω χάρτη αερίων μαζών, παρατηρούμε πως οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα καταφέρουν να εισέλθουν στην περιοχή μας, παρά το προχωρημένο της εποχής, ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασίας. 


Έτσι λοιπόν μέχρι και νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα ο καιρός διατηρηθεί αίθριος σε όλη την χώρα και οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές για την εποχή. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η ημέρα θα τελειώσει με καλό καιρό, στα βόρεια όμως μετά το μεσημέρι αναμένεται σταδιακή αλλαγή με συννεφιά και βροχές, αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας αξιόλογες βροχές θα έχουμε στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, στην Ήπειρο, την Θεσσαλία και ενδεχομένως την κεντρική, δυτική και βόρεια Στερεά Ελλάδα. Η θερμοκρασία από το μεσημέρι και από τα βορειοανατολικά θα αρχίσει να πέφτει.

Την Τρίτη (21/04) ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στην Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και ίσως στην βόρεια Πελ/νησο και το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο με αυξημένες νεφώσεις και βροχές κατά διαστήματα και κατά τόπους αξιόλογες σχεδόν καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας. Κάποια φαινόμενα πιο τοπικού και ασθενή χαρακτήρα ενδέχεται να σημειωθούν επίσης στα νησιά του βορείου Αιγαίου και την Θράκη. Εκτός όμως από τις βροχές, αναμένεται και πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική, την ανατολική και την βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας (από την ανατολική πλευρά της Πίνδου), και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα χιόνια φαίνεται ότι θα κατέβουν μέχρι τα 1100 με 1200 μέτρα στην Μακεδονία και μέχρι τα 1300 μέτρα περίπου στα υπόλοιπα ορεινά ηπειρωτικά. Ωστόσο στην δυτική Μακεδονία υπάρχει πιθανότητα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, να παρατηρηθούν χιονοπτώσεις και κάτω από τα 1000 μέτρα (δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ξανά χιονοπτώσεις μέσα στην Φλώρινα). Από την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος με τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Παράλληλα οι βοριάδες θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις μέτριοι και ίσως τοπικά ισχυροί.

Την Τετάρτη (22/04) ο καιρός θα είναι αρκετά άστατος σε ολόκληρη σχεδόν την χώρα στην αρχή της ημέρας. Τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στην δυτική και μέρος της κεντρικής Μακεδονίας, την Ήπειρο, την Θεσσαλία, τις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου, τα νησιά του Ιονίου και του βορείου - βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς την βόρεια Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα σχεδόν τα ορεινά ηπειρωτικά, ενδεχομένως σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας κάτω από τα 1000 μέτρα. Τα παραπάνω φαινόμενα πάντως θα εκδηλωθούν κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας και φαίνεται πως σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν. Κάπως καλύτερος φαίνεται να είναι ο καιρός στα Δωδεκάνησα. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν πολύ ισχυροί στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις, αγγίζοντας τα 7 και πιθανώς τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία πιθανώς θα σημειώσει νέα μικρή πτώση και θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα.

Καλύτερος φαίνεται να είναι ο καιρός το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή (23-24/04), ωστόσο και πάλι δεν θα λείψουν κάποια ασθενή φαινόμενα με την μορφή βροχής σε τοπικό επίπεδο στα ηπειρωτικά και κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις στις ορεινότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

Τέλος για το Σ/Κ (25-26/04) σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε ολόκληρη την χώρα, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει σιγά σιγά να επανέρχεται σε ανοιξιάτικες τιμές.

Μείνετε συντονισμένοι στην Hellasmeteo, θα ακολουθήσουν αναλυτικές καιρικές προγνώσεις καθημερινά, που θα εκτιμούν με ακρίβεια την εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας. Καλή Ανάσταση με υγεία σε όλες και σε όλους!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας