Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-04-06

Βρισκόμαστε σχεδόν στην καρδιά της Άνοιξης και ήδη ο Απρίλης από το ξεκίνημά του μας έχει δείξει «ανοιξιάτικες διαθέσεις». Παρά το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν απουσιάζουν εντελώς από τον ελλαδικό χώρο, οι υψηλές θερμοκρασίες που κυριαρχούν στα κεντρικά και νότια (ξεπερνώντας στην Κρήτη και τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου), σε συνδυασμό με τους πολύ δυνατούς νοτιάδες στο Αιγαίο και την αφρικανική σκόνη, συνθέτουν ένα αρκετά ανοιξιάτικο σκηνικό.

Σας είχαμε μιλήσει και στην τελευταία μας εβδομαδιαία εκτίμηση, ότι το σκηνικό του καιρού -τουλάχιστον από πλευράς θερμοκρασίας- αναμένεται να παρουσιάσει αρκετά σημαντική αλλαγή. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι αυτές οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην κεντρική και στην νότια Ελλάδα (κατά τόπους και στα βορειότερα τμήματα), με την αποχώρηση των θερμών αερίων μαζών, θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα.

Όπως είχαμε γράψει και στην αναλυτική μας εκτίμηση, η κεντρική - βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη ήδη βιώνει έναν εντελώς χειμωνιάτικο καιρό, λόγω ενός δυνατού και αρκετά σπάνιου για την εποχή κύματος ψυχρής εισβολής, ενώ σημειώνονται αρκετές χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές. Τμήμα αυτών των ψυχρών αερίων μαζών, έχει την δυναμική να κατέβει αρκετά νοτιότερα - νοτιοανατολικότερα, τόσο που αν και πλέον αρκετά εξασθενημένα θα επηρεάσει και την χώρα μας και θα ρίξει πρόσκαιρα αλλά αισθητά την θερμοκρασία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Διάταξη αερίων μαζών για την Πέμπτη 08/04/2021. Σταδιακά οι ψυχρές αέριες μάζες εισέρχονται στην βόρεια Ελλάδα και κινούνται νοτιότερα.


Διάταξη αερίων μαζών για την Παρασκευή 09/04/2021.


Τώρα στο ερώτημα αν αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες θα συνδυαστούν και με φαινόμενα βροχής ή χιονιού, με βάση τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει όμως πολύ πρόσκαιρα. Πιο συγκεκριμένα, μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, αναμένεται μία τάχιστη μεταβολή του καιρού στην βόρεια Ελλάδα, με πρόσκαιρες βροχές σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης ακόμη και με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ίσως ακόμη και κάτω από τα 400 με 500 μέτρα.

Όπως είπαμε όμως, αυτή η μεταβολή θα είναι πολύ σύντομη οπότε γρήγορα ο καιρός μέσα στο πρωί θα βελτιωθεί (στην Θράκη πιθανώς μετά το μεσημέρι) και τα φαινόμενα θα κινηθούν νοτιότερα επηρεάζοντας επίσης πρόσκαιρα την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα, την βορειοανατολική Πελ/νησο και πολύ πιο τοπικά τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης στα ορεινά της Θεσσαλίας (εδώ το πρωί ίσως τα υψόμετρα πέσουν για λίγο και κάτω από τα 700 με 800 μέτρα) και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Από την Παρασκευή και το Σ/Κ, ο καιρός θα είναι πολύ καλός σε ολόκληρη την χώρα, με την θερμοκρασία να σημειώνει μεν άνοδο, όχι ιδιαίτερα σημαντική όμως και με την ψύχρα να διατηρείται την νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Τέλος να πούμε ότι η αφρικανική σκόνη ήδη από την Τετάρτη θα εκτοπιστεί σχεδόν από όλη την χώρα ενώ παράλληλα θα πνέουν πολύ δυνατοί Δ-ΝΔ άνεμοι και σε ξηρά και σε θάλασσα, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα κυριαρχήσουν οι βοριάδες στα Πελάγη και θα είναι αρκετά ισχυροί, ιδίως στο Αιγαίο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας