Άκρως ανοιξιάτικος ο καιρός τις πρώτες ημέρες του Φλεβάρη και στο βάθος...Χειμώνας - Η τάση του καιρού για το πρώτο δεκαήμερο

2020-01-30

''Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει Καλοκαίρι θα μυρίσει, μα αν τύχει και θυμώσει μες το χιόνι θα μας χώσει''. Ένα ρητό το οποίο όλοι έχουμε ακούσει και το οποίο λίγο πολύ συνήθως επιβεβαιώνεται και από την μία και από την άλλη πλευρά. Θα συμβεί λοιπόν το ίδιο και τον φετινό Φλεβάρη;

Αδιαμφισβήτητα ο φετινός Χειμώνας όπως έχουμε πει και σε προηγούμενες εκτιμήσεις μας έχει εξελιχθεί και εξελίσσεται πολύ ήπια από πλευράς φαινομένων ιδιαίτερα στην δυτική και βόρεια Ελλάδα καθώς αυτά είναι ελάχιστα (η καιρική ανομβρία ''έσπασε'' πριν λίγες ημέρες χωρίς ωστόσο να καταγράφονται μεγάλα ύψη βροχής). Και θερμοκρασιακά πάντως κινούμαστε πολλές φορές σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα όπως η περίοδος που διανύουμε τώρα. Ο Γενάρης λοιπόν μπορεί τις πρώτες ημέρες να ξεκίνησε με χειμωνιάτικη ''διάθεση'' (και αυτό επιλεκτικά), η συνέχεια όμως δεν θύμιζε πουθενά και σε τίποτα ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει ο νέος μήνας και μάλιστα σε πιο έντονο βαθμό, όχι όμως για πολύ. 

Το εκτεταμένο αντικυκλωνικό πεδίο υψηλών πιέσεων το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης θα έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία φαινομένων από την χώρα μας μέχρι περίπου τα μέσα της νέας εβδομάδας. Μάλιστα ο καλός καιρός των επόμενων ημερών θα συνδυαστεί και με μία περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα κορυφωθεί το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη. Δεν αποκλείεται λοιπόν οι μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές να αγγίξουν τοπικά και τους 20 βαθμούς Κελσίου.  

Η συνέχεια της νέας εβδομάδας όμως φαίνεται πως δεν θα έχει καμία σχέση με το ξεκίνημά της. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (τα οποία είναι αρκετά) προϊδεάζουν σε μια εντυπωσιακή αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από την Τετάρτη και μετέπειτα. Η βασική αλλαγή θα είναι η εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο μέσα σε λίγες μόνο ώρες όπως φαίνεται και στο παρακάτω θερμοκρασιακό μετεόγραμμα στην στάθμη των 850hPa. 

Η αιτία της εξέλιξης αυτής είναι η αλλαγή της κυκλοφορίας από ζωνική σε μεσημβρινή, κάτι που γενικά ευνοεί την κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Η άνοδος του Αζορικού Αντικυκλώνα θα προκαλέσει το σκάψιμο πολύ ψυχρών αερίων μαζών σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη και κατά πάσα πιθανότητα και στην περιοχή μας. 

Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες να συνοδευτούν με χιονοπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο όμως να μιλήσουμε από τώρα για το που αυτές θα εκδηλωθούν, πόσο χαμηλά θα φτάσουν και τι ένταση θα έχουν. Πάντως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το επικρατέστερο σενάριο είναι να βγει ένας χιονιάς κεντρικής και βόρειας Ελλάδος σε πρώτη τουλάχιστον φάση καθώς η θέση του πολικού αυλώνα ευνοεί την κυκλογέννεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στο Ιόνιο. 

Εν ολίγοις προς το παρόν κρατάμε την άνοδο του υδραργύρου σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη και την εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την Τετάρτη. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να είναι μόνο υποθετικά σενάρια και τίποτα παραπάνω (όσο εύκολα μπορεί να βγει ένας αξιόλογος χιονιάς, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να μην βγει τίποτα απολύτως). Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα αναρτηθούν νεότερες εκτιμήσεις με τα πιο ''φρέσκα'' προγνωστικά στοιχεία.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας