Αλλαγή του καιρού από τα βόρεια με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας - Ο καιρός την Τετάρτη 22/09/2021

2021-09-21

Σταδιακή αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού της χώρας μας κατά την διάρκεια της Τετάρτης, καθώς από τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες και τις ιδιαιτέρως υψηλές για την εποχή θερμοκρασιακές τιμές, μεταβαίνουμε σχετικά απότομα σε έναν πιο ψυχρό και φθινοπωρινό καιρό. Το αίτιο το οποίο θα προκαλέσει αυτήν την μεταβολή, σχετίζεται με την ανώτερη διαταραχή η οποία εντοπίζεται στην περιοχή της ανατολικής - βορειοανατολικής Ευρώπης. Τμήμα της διαταραχής αυτής καθώς αυτή στροβιλίζεται, θα επεκταθεί προς την περιοχή μας και έτσι μέσα στο επόμενο διήμερο θα έχει σαν συνέπεια την μεταφορά αρκετά ψυχρότερων αερίων μαζών (κατά συνέπεια την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο), τις βροχές οι οποίες θα επηρεάσουν το ανατολικό κυρίως κομμάτι της χώρας με κατεύθυνση από τα βόρεια προς τα νοτιότερα τμήματα και την σημαντική ενίσχυση των βοριάδων σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 22/09/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρωινών ωρών, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να καταστεί έντονα άστατο στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, οπότε και περιμένουμε να σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες, ίσως μάλιστα πρόσκαιρα ισχυρές. Μέσα στις πρωινές ώρες, τα φαινόμενα όντας πιο τοπικά και εξασθενημένα,  θα κινηθούν λίγο πιο νότια και θα φτάσουν να επηρεάζουν σε τοπικό επίπεδο την ανατολική - βορειοανατολική Θεσσαλία και τις βόρειες Σποράδες, ενώ λίγο περισσότερα φαίνεται πως θα είναι αυτά στην περιοχή της νότιας Χαλκιδικής. 

Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά πολύ καλές καιρικές συνθήκες και αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ τοπικές συννεφιές θα έχουμε ήδη από το πρωί σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη, νησιά θρακικού και πιο τοπικά σε δυτική Μακεδονία. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα παρατηρηθούν νεφώσεις αστάθειας στους ορεινούς όγκους της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας και έτσι θα σημειωθούν μεμονωμένες μπόρες στα ορεινά της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της βόρειας - βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας - βορειοανατολικής Πελ/νησου. Τα φαινόμενα γενικά θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να παρουσιάσουν κάποια ιδιαίτερη ένταση (ίσως μόνο στην Θεσσαλία προς το απόγευμα παρουσιάσουν πρόσκαιρη γενίκευση).

Από τις πρώτες βραδινές ώρες και καθώς θα εισέρχεται το σύστημα από τα βόρεια με τις ψυχρότερες αέριες μάζες, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή, πρόσκαιρη αλλά αξιόλογη μεταβολή. Έτσι κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών της Τετάρτης και προς την αλλαγή της ημέρας, αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση με βροχές που θα επηρεάζουν την κεντρική - ανατολική Μακεδονία (ιδίως από την Χαλκιδική και ανατολικότερα), την Θράκη και τα νησιά του θρακικού και μάλιστα τοπικά τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πρόσκαιρα μεγάλη ένταση. Πολύ γρήγορα προς το ξημέρωμα της Πέμπτης τα φαινόμενα θα κινηθούν - επεκταθούν νοτιότερα επηρεάζοντας τις Σποράδες, τα πιο ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και το βορειοανατολικό Αιγαίο με εξίσου γενικευμένες και αξιόλογες βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, καθώς η ημέρα θα κλείσει με γενικά αίθριο καιρό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και θα είναι ισχυροί με εντάσεις της τάξεως των 5 με 6 Μποφόρ. Το βράδυ αναμένεται μικρή περαιτέρω ενίσχυση με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με τις μεγαλύτερες εντάσεις αρχικά να εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα όπου θα φτάνουν τοπικά τα 7 Μποφόρ. Από το βράδυ όμως στο βόρειο Αιγαίο αναμένεται μεγάλη ενίσχυση των Β-ΒΑ ανέμων τοπικά σε θυελλώδεις εντάσεις της τάξεως των 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε σταδιακή αισθητή πτώση από τα βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 30 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 31 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 20 έως 29 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ και από τα βόρεια αναμένεται περαιτέρω σημαντική και ιδιαίτερα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετά καλό καιρό και λίγα σύννεφα στα βόρεια του νομού. Προς το μεσημέρι οι νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχές. Από αργά το βράδυ και από τα βόρεια του νομού ο καιρός θα καταστεί νεφελώδης και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές οι οποίες μετά την αλλαγή της ημέρας σταδιακά θα επεκταθούν νοτιότερα και θα έχουν τοπικά αξιόλογο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ και με σταδιακή ενίσχυση από αργά την νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση από το βράδυ. 

Στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος και θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Μέσα στην ημέρα ωστόσο αναμένεται ύφεση των φαινομένων και σταδιακά παύση αυτών. Πιθανότητα εκ νέου υποτροπής υπάρχει για τις βραδινές - νυχτερινές ώρες με βροχές οι οποίες θα εστιάζονται στα ανατολικά κυρίως του νομού, κοντά στα σύνορα με την Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ, το βράδυ όμως οι βοριάδες θα παρουσιάσουν πολύ σημαντική ενίσχυση και τοπικά θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση του υδραργύρου το βράδυ. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας