Αλλαγή του καιρού με τοπικές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Ο καιρός την Δευτέρα 19/04/2021

2021-04-18

Αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού την Δευτέρα στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Το αίτιο το οποίο θα προκαλέσει αυτήν την μεταβολή, θα είναι μία ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα μας έλθει από τα δυτικά και θα προκαλέσει σε μεγάλο μέρος της δυτικής και βόρειας Ελλάδας βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παράλληλα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κυρίως στα δυτικά, ενώ η αφρικανική σκόνη θα αρχίσει σιγά σιγά να εκτοπίζεται ανατολικότερα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 19/04/2021

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες το σκηνικό του καιρού θα είναι επιδεινωμένο σε αρκετές περιοχές της δυτικής - βορειοδυτικής και βόρειας Ελλάδας, οπότε και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, πιθανώς την βορειοδυτική Πελ/νησο καθώς επίσης την Μακεδονία (κυρίως την κεντρική και ανατολική) και την Θράκη. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές περιοχές, η κακοκαιρία στις ίδιες περιοχές θα παρουσιάσει γενίκευση και θα σημειωθούν τοπικά έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Τα πιο έντονα φαινόμενα, φαίνεται να εκδηλώνονται στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική - ανατολική Μακεδονία όπου υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων. Μπόρες ή και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν επίσης το μεσημέρι και το απόγευμα στην δυτική Μακεδονία, ενώ πιο τοπικό χαρακτήρα θα παρουσιάσουν τα φαινόμενα στην Θεσσαλία και το θρακικό.

Την ίδια ώρα νεφελώδης αναμένεται να είναι ο καιρός στην κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες και την ανατολική Πελ/νησο, οπότε μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικού χαρακτήρα μπόρες μικρής όμως διάρκειας. Παρόμοια εξέλιξη αναμένουμε επίσης σε Κυκλάδες και Κρήτη όπου το μεσημέρι και το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. 

Τοπικού χαρακτήρα μπόρες θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου με πιθανότητα παροδικής καταιγίδας.

Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών, ο καιρός στα δυτικά θα καταστεί άστατος, καθώς κατά τόπους και κατά διαστήματα θα σημειώνονται μπόρες. Ιδιαίτερα επιδεινωμένος φαίνεται ωστόσο να είναι ο καιρός στην Μακεδονία (και πάλι κυρίως την κεντρική και ανατολική), την Θράκη και τα νησιά του θρακικού όπου και το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο από Δ διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί γύρω στα 5 με 7 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από Ν κυρίως διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 4 έως 17 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 6 έως 17 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 8 έως 20 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε το πρώτο μισό της ημέρας συννεφιά με πιθανότητα το μεσημέρι να βρέξει κατά τόπους στα δυτικά και τα βόρεια. Από κει και ύστερα αναμένεται να έχουμε αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα δυτικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μεταβολή του καιρού με βροχές αρχικά τοπικού χαρακτήρα. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί καταιγίδα. Σταδιακή βελτίωση του καιρού περιμένουμε αργά την νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με ένταση 2 με 4 Μποφόρ, από το απόγευμα ωστόσο θα στραφούν σε βοριάδες και θα φτάνουν τα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας