Αλλάζει πρόσκαιρα ο καιρός κυρίως στα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Μ.Τετάρτη 15/04/2020

2020-04-14

Αλλάζει πρόσκαιρα το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας και κυρίως στα βόρεια τμήματα κατά την διάρκεια της Μ.Τετάρτης με τα κύρια χαρακτηριστικά να είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (κυρίως στα βορειοανατολικά), οι τοπικές βροχές και οι χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν αρκετά ισχυροί έως και θυελλώδεις ιδιαίτερα στο Αιγαίο ενώ θα υπάρξουν πολύ μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Μ.Τετάρτη 15/04/2020 

Κατά την διάρκεια της νύχτας προς τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και αναμένεται να σημειωθούν βροχές αξιόλογης έντασης κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα διατηρηθούν περίπου μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες ενώ προς το μεσημέρι με την έλευση των ψυχρότερων αερίων μαζών, οι βροχές στην Θράκη θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις (πρόσκαιρα πυκνές) μέχρι περίπου τα 600 με 700 μέτρα και κυρίως σε περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα. Πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στα υπόλοιπα τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας ενώ θα έχουμε και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 700 μέτρα (νωρίς το πρωί υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση στην πόλη της Φλώρινας). Γρήγορα πάντως τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει και ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού περιμένουμε επίσης στην ανατολική Θεσσαλία, την βόρεια Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες και τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου το μεσημέρι και το απόγευμα με βροχές μέτριας έως και αξιόλογης έντασης. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες με συννεφιά στις περισσότερες περιοχές αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια (δεν αποκλείονται κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου). Τέλος στην Κρήτη τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα βόρεια του νησιού. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί με ένταση 5 με 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά θα πνέει πολύ ισχυρός νοτιάς με την ένταση να φτάνει τα 8 Μποφόρ και μάλιστα στην νότια Κρήτη τις πρωινές ώρες δεν αποκλείονται θυελλώδεις άνεμοι 9 Μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε Β διευθύνσεις και θα συνεχίσουν να πνέουν αρκετά ισχυροί. Τέλος στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει Β-ΒΑ άνεμος, πολύ ενισχυμένος με ένταση 7 με 8 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 0 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 8 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι πυκνότερες στα βόρεια του νομού και ενδέχεται το μεσημέρι και το απόγευμα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στα κεντρικά και νότια τμήματα θα έχουμε αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις που πρόσκαιρα το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση αγγίζοντας πιθανώς την ένταση των 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη στο ξεκίνημα της ημέρας θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με βροχές κυρίως στα ανατολικά του νομού. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, αρχικά αρκετά ενισχυμένοι με ένταση 6 με 7 Μποφόρ, βαθμιαία ωστόσο θα εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας