Ανάσες δροσιάς με πτώση της θερμοκρασίας στις αρχές Σεπτέμβριου 2021

2021-08-30

Με την λήξη του Αυγούστου πλησιάζουμε πλέον προς το τέλος και αυτού του Καλοκαιριού, αν και όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, ο Σεπτέμβρης συνήθως χαρακτηρίζεται ως ένας αμιγώς καλοκαιρινός μήνας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον Σεπτέμβρη είναι ιδιαίτερα θερμές, όπως και να χει όμως αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο από το Καλοκαίρι προς το Φθινόπωρο, με τις πρώτες γενικευμένες βροχές να μας έρχονται από τα δυτικά. Ήδη μάλιστα αυτό συνέβη την περασμένη Πέμπτη όπου είχαμε την επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά η οποία προκάλεσε γενικευμένες βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της δυτικής και βόρειας - βορειοδυτικής κυρίως χώρας.

Όσον αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών, αυτό που αναμένουμε σε γενικές γραμμές κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, είναι μία αισθητή πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα λάβει χώρα το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή 02-03/09/2021.


Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της κατάβασης των πιο ψυχρών (δροσερών για την χώρα μας) αερίων μαζών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, κάτι που θα προκαλέσει την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην χώρα μας, ιδιαίτερα μάλιστα στα ανατολικά και βόρεια τμήματα. Οι θερμοκρασιακές τιμές που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας, είναι σχεδόν οι κανονικές για την περίοδο που διανύουμε, καθώς αυτές προσεγγίζουν τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου στα νησιά. Με την έλευση των πιο δροσερών αερίων μαζών, την Πέμπτη και την Παρασκευή πολλές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές θα καταγράψουν μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές κάτω των 28 με 29 βαθμών Κελσίου, ενώ έντονη θα είναι η δροσιά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες σε όλα τα ηπειρωτικά (θα κάνει έως και κρύο στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας).

Ταυτόχρονα το διήμερο αυτό αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες στο Αιγαίο οι οποίοι θα πνέουν με εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ και οι ριπές τοπικά θα αγγίζουν τα 8 Μποφόρ, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο αισθητή την υποχώρηση της θερμοκρασίας στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Από πλευράς καιρικών φαινομένων, το ενδιαφέρον περιορίζεται κυρίως στην βορειοανατολική Ελλάδα (Αν. Μακεδονία και Θράκη) και κυρίως την Τετάρτη. Οι ανώτερες ψυχρές αέριες μάζες που θα επικρατήσουν, αναμένεται να πυροδοτήσουν έντονη αστάθεια στις προαναφερθείσες περιοχές, δίνοντας τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες (θα υπάρξει αναλυτική πρόγνωση). Στην υπόλοιπη χώρα, μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο 04/09/2021, δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο πέρα από λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στα ορεινά ηπειρωτικά σε πολύ τοπικό επίπεδο.

Με βάση και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, διαφαίνεται μία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού την Κυριακή 05/09/2021 από τα δυτικά, η οποία δύναται να δώσει βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Είμαστε ακόμα αρκετά μακριά χρονικά για να αναφερθούμε σε αυτήν την εξέλιξη με περισσότερες λεπτομέρειες και γι' αυτό θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση μέσα στο Σ/Κ θα υπάρξει μία μερική άνοδος της θερμοκρασίας σε απολύτως όμως φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, κάτι το οποίο φαίνεται να διατηρείται και την επόμενη εβδομάδα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει, θα σας ενημερώσουμε άμεσα σε νέο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας