Απότομη αλλά σύντομη ψυχρή μεταβολή με καταιγίδες, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους

2022-02-06

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες/ημέρες το σκηνικό του καιρού έχει παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενδείκνυνται για εξωτερικές δραστηριότητες, τόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων όσο και από θερμοκρασιακή άποψη. Η ηλιοφάνεια αυτό το Σ/Κ αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, χωρίς πάντως να απουσιάζουν εξ' ολοκλήρου οι νεφώσεις κατά τόπους, καθώς και κάποια πολύ λίγα μεμονωμένα φαινόμενα από τις πιο δυτικές περιοχές. Ο ήπιος ωστόσο καιρός και οι καλές για την εποχή θερμοκρασίες, δεν αναμένεται να διαρκέσουν καθώς τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να λάβει χώρα μια αρκετά σύντομη αλλά σημαντική επιδείνωση η οποία θα έχει αμιγώς χειμωνιάτικη υφή.

Ο πολικός αεροχείμαρρος ο οποίος εκτείνεται στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού έχοντας ροή από την Δύση προς την Ανατολή, δείχνει να εμφανίζεται πολύ ενισχυμένος (θα αναπτυχθούν πολύ μεγάλες ταχύτητες ανέμων) καθώς αυτός θα στρέφεται προς Νότο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των νοτιότερων τμημάτων των Σκανδιναβικών χωρών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη επέκταση - προέλαση ενός πολικού Αυλώνα από τη βόρεια Ευρώπη και τη μεταφορά αρκετά ψυχρών αερίων μαζών προς την ανατολική - νοτιοανατολική Ευρώπη.Οι πολύ χαμηλές πιέσεις στον βόρειο Ατλαντικό, δεν θα επιτρέψουν στον Αντικυκλώνα να «βρει» χώρο να αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και περίπου στο ύψος του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσει να κλίνει προς τα ανατολικά, ωθώντας έτσι τον ήδη κατερχόμενο έως την ανατολική Μεσόγειο πολικό Αυλώνα να κινηθεί γρήγορα ανατολικά. Έτσι το νότιο τμήμα του Αυλώνα που θα επηρεάσει τη χώρα μας και θα μεταβάλει τον καιρό, θα κινηθεί γρήγορα ανατολικότερα και αυτός θα είναι ο λόγος για τον οποίο η εν λόγω κακοκαιρία θα έχει «εξπρές» χαρακτήρα.


Η αλλαγή του καιρού αναμένεται ουσιαστικά να γίνει αισθητή στην περιοχή μας από αργά το απόγευμα - βράδυ της Δευτέρας 07/02/2022 και από τα βορειοδυτικά. Οι ψυχρότερες αέριες μάζες θα «εισβάλλουν» προοδευτικά στη βόρεια Ελλάδα (από τα βορειοδυτικά) και θα ρίξουν πολύ σημαντικά αλλά και πολύ απότομα τις θερμοκρασίες. Ο συνδυασμός αυτών των ψυχρών αερίων μαζών και της ύπαρξης υετού θα έχει σαν συνέπεια την εκδήλωση πρόσκαιρων αλλά πυκνών χιονοπτώσεων από αργά τη νύχτα της Δευτέρας στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μακεδονίας (συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της Φλώρινας, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Καστοριάς και προοδευτικά των Γρεβενών). Ταυτόχρονα επιδείνωση θα έχει παρουσιάσει ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας με βροχές μέτριας έως και αξιόλογης γενικά έντασης στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ με την κάθοδο των ψυχρών αερίων μαζών, αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε υψόμετρα κάτω των 500 μέτρων σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία (ίσως παρατηρηθεί πολύ πρόσκαιρη χιονόπτωση σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιο οριακά στα Ιωάννινα).

Όπως ειπώθηκε όμως και πιο πάνω, τα εν λόγω φαινόμενα αναμένεται να έχουν μικρή διάρκεια και ήδη από το πρωί της Τρίτης θα αρχίσει να παρατηρείται προοδευτική βελτίωση του καιρού στο μεγαλύτερο κομμάτι της δυτικής - βορειοδυτικής και βόρειας Ελλάδας (πλην της Θράκης όπου θα επιμείνουν κάποια φαινόμενα έως νωρίς το μεσημέρι με τη μορφή χιονοπτώσεων έως και κάτω από τα 200 μέτρα). Αντίθετα όμως αναμένεται σοβαρή επιδείνωση από το ύψος της νότιας Χαλκιδικής, στο θρακικό, το ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Σποράδες και τα πιο βόρεια - βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας (κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Εύβοια), όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές κατά τόπους βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις στην ορεινή - ημιορεινή Εύβοια. Γρήγορα μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα όπου αναμένονται ισχυρές καταιγίδες και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στην Κρήτη πάνω από τα 700 με 800 μέτρα όσον αφορά το υψόμετρο.

Από κει και ύστερα πάντως η Τετάρτη 09/02/2022 θα είναι μια ημέρα όπου θα υπάρξει αισθητή βελτίωση του καιρού, καθώς το χαμηλό θα έχει κινηθεί αρκετά ανατολικά και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη ίσως επιμείνουν κάποια φαινόμενα για λίγο το πρωί. Παρ' όλα αυτά τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη 10/02/2022 θα κάνει κρύο κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να τονίσουμε το γεγονός ότι θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι με την ένταση στο Ιόνιο να φτάνει την Τρίτη τα 8 και πιθανώς τα 9 Μποφόρ (από ΒΔ  διευθύνσεις) ενώ στο Αιγαίο οι βοριάδες την Τρίτη και την Τετάρτη θα «αγγίζουν» τα 8 με 9 Μποφόρ και οι ριπές ίσως φτάσουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ.

Συνοψίζοντας λοιπόν έχουμε μπροστά μας μια απότομη μεταβολή του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, σύντομης διάρκειας χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, ισχυρές καταιγίδες στα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου και θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανέμους όχι μόνο στα Πελάγη αλλά και στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε σε νεότερο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας