Αρκετά σοβαρή επιδείνωση του καιρού στα δυτικά με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Κυριακή 20/11/2022

2022-11-19

Μία αρκετά σημαντική καιρική μεταβολή αναμένεται να λάβει χώρα το επόμενο 24ωρο στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα μιας αξιόλογης ατμοσφαιρικής διαταραχής η οποία θα μας έλθει από τα δυτικά,  με τροχιά ανατολική - βορειοανατολική. Η εν λόγω κακοκαιρία θα έχει επιλεκτικό χαρακτήρα, καθώς οι ανατολικότερες και νοτιότερες περιοχές θα επηρεαστούν από λίγο έως και καθόλου, όμως για ένα μεγάλο μέρος της δυτικής - βορειοδυτικής χώρας θα είναι σοβαρή. Παράλληλα αναμένεται σημαντική έως πολύ σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων και στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο, ενώ θερμοκρασιακά αν και θα καταγραφεί μια μικρή υποχώρηση του υδραργύρου, θα κυμαινόμαστε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα πλην της βορειοδυτικής χώρας.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 20/11/2022

Ήδη από τις πολύ πρώτες κιόλας πρωινές ώρες, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένος στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο (με έμφαση τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην ακτογραμμή του γεωγραφικού διαμερίσματος), οπότε και θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα αρκετά ισχυρές. Πολύ γρήγορα ο καιρός θα καταστεί άστατος νοτιότερα με μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και τα πιο δυτικά τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, θα υπάρχουν όμως διαστήματατα πλήρης παύσης των φαινομένων. 

Η υπόλοιπη χώρα στο ξεκίνημα της ημέρας δεν αναμένεται να έχει κάτι το ιδιαίτερο πέρα από αυξημένη συννεφιά σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές της κεντροανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (κυρίως οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης) όπου από το πρωί η συννεφιά θα είναι πιο πυκνή και θα δίνει τοπικού χαρακτήρα βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης.

Καθώς θα βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα υπάρξει μια πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού και σε πιο ανατολικές περιοχές, καθώς στο μεγαλύτερο κομμάτι της Μακεδονίας (και πάλι με έμφαση το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος), στη δυτική - κεντρική και βόρεια Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και πιο τοπικά τη βόρεια Πελ/νησο, θα έχουμε ένα πέρασμα από μπόρες τοπικού χαρακτήρα με μικρή πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Τα εν λόγω φαινόμενα δεν αναμένεται να επεκταθούν ανατολικότερα και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα τείνουν να σταματήσουν σχεδόν εξ' ολοκλήρου. 

Αντίθετα όμως από το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα αναμένεται βαθμιαία σοβαρή επιδείνωση του καιρού. Μέσα στις απογευματινές - πρώτες βραδινές ώρες, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και γρήγορα το βράδυ θα επηρεαστούν τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, η δυτική Στερεά Ελλάδα και η δυτική Πελ/νησος. Τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν πρόσκαιρα πολύ μεγάλη σφοδρότητα, να συνοδευθούν από πολύ ισχυρές έως θυελλώδεις ριπές ανέμων αλλά και από χαλαζοπτώσεις (ιδιαίτερης προσοχής χρήζει το βόρειο Ιόνιο και τα παράκτια της Ηπείρου όπου εκεί τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καθώς βροχές θα σημειώνονται ήδη από την αρχή της ημέρας κατά διαστήματα, ενώ λόγω του κατά τόπους υπερκορεσμού του εδάφους, δεν αποκλείονται υπερχειλίσεις χειμμάρων και κατά συνέπεια τοπικές πλημμύρες). 

Παράλληλα αυξημένη πιθανότητα εκ νέου επιδείνωσης μέσα στις βραδινές - νυχτερινές ώρες, υπάρχει για τα βορειότερα τμήματα της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μπόρες και καταίγιδες, ίσως και εδώ κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές. Τέλος, στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο έως το τέλος της ημέρας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Ν-ΝΑ διευθύνσεις και βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις εντάσεις έως 8 Μποφόρ (κυρίως αυτό κατά την κύρια είσοδο του μετώπου προς το βράδυ). Στο Αιγαίο οι Ν άνεμοι θα είναι εξίσου ισχυροί έως πολύ ισχυροί  γύρω στα 6 με 7 Μποφόρ, στο βόρειο όμως Αιγαίο προς το βράδυ αναμένεται περαιτέρω σοβαρή ενίσχυση των ανέμων καθώς δεν αποκλείεται οι ριπές να "αγγίξουν" τα 9 Μποφόρ (πολύ θυελλώδεις άνεμοι).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 9 έως 21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 21 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 13 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αυξημένη συννεφιά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει πολύ τοπικά. Προς τα μεσάνυχτα και κυρίως προς το ξημέρωμα της Δευτέρας, υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρης υποτροπής του καιρού με τοπικές μπόρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις εντάσεως 5 με 6 Μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 7 και πιθανώς στα νότια τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνή συννεφιά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με πιθανότητα για ένα πρόσκαιρο πέρασμα βροχοπτώσεων μεταξύ μεσημβρινών - απογευματινών ωρών καθώς επίσης και αργά τη νύχτα προς τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις αρχικά μέτριοι γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ, βαθμιαία όμως προς το βράδυ θα ενισχυθούν στα 6 και τοπικά στα 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας