Αρκετά τα προβλήματα από την τρέχουσα κακοκαιρία στην χώρα μας!!

2020-04-06

Δεν έλειψαν δυστυχώς τα προβλήματα από την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε την χώρα μας για την οποία είχαμε μιλήσει και είχαμε τονίσει ότι δύναται κατά τόπους να δημιουργήσει πλημμυρικά επεισόδια. Η νότια Χαλκιδική, περιοχές της Μαγνησίας, οι Σποράδες αλλά και αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της βόρειας Πελ/νησου επλήγησαν περισσότερο από τα έντονα και με μεγάλη διάρκεια καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα η Σκιάθος μετά από 48 ώρες αδιάκοπης βροχόπτωσης και ένα 6ωρο σφοδρής καταιγίδας, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χείμαρροι φούσκωσαν, πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ μεγάλες ποσότητες λάσπης και νερού μεταφέρθηκαν σε καταστήματα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) της Σκιάθου, το συνολικό ύψος της βροχής που καταγράφηκε, ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά (88.0 χιλιοστά στις 04/04, 183,4 χιλιοστά στις 05/04 και πάνω από 30 χιλιοστά στις 06/04). Παρόμοιας έντασης και έκτασης προβλήματα σημειώθηκαν και σε άλλα νησιά των Σποράδων και ειδικότερα στην Σκόπελο.

Μεγάλα προβλήματα φέρεται να αντιμετωπίζει και ο δήμος Πηλίου όπου έπειτα από πολύωρες βροχοπτώσεις και διαστήματα σφοδρής καταιγίδας, παρατηρήθηκαν πολλές ζημιές σε έργα υποδομής και στην οδοποιία. Μάλιστα τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η είδηση ότι στο οδικό δίκτυο του Πηλίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μακρυνίτσας, ο δρόμος ''σχίστηκε'' την μέση με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ να κλείσει τον δρόμο από την περιοχή προς τον Βόλο.

Αρκετά προβλήματα είχαμε επίσης και σε άλλες περιοχές, όπως αυτές αναφέρονται στην αρχή, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Εκτός από τις πολλές βροχές, είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο με την ένταση να φτάνει κατά τόπους τα 9 Μποφόρ και τις ριπές να αγγίζουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ. Επίσης δεν έλειψαν και τα χιόνια από τα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας όπου παρατηρήθηκαν μεγάλες ποσότητες χιονιού από τα 800 με 900 μέτρα και πάνω χοντρικά.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η κακοκαιρία σιγά σιγά εξασθενεί και αύριο Τρίτη θα κινηθεί νοτιότερα επηρεάζοντας μέχρι το τέλος της ημέρας μόνο την Κρήτη (την αναλυτική πρόγνωση της Τρίτης 07/04 μπορείτε να την δείτε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/kryo-gia-tin-epochi-topikes-vroches-chionoptoseis-sta-oreina-kai-thyellodeis-voriades-prognosi-hellas-tin-triti-07-04-2020/ ). Η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, από την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή όμως θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο σε ανοιξιάτικα πλέον επίπεδα (την τάση του καιρού για την εβδομάδα που διανύουμε, μπορείτε να την δείτε εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/i-tasi-toy-kairoy-gia-tin-nea-evdomada-06-12-04-2020/ ).