Αρκετές βροχές και τοπικές καταιγίδες - Ο καιρός την Πέμπτη 09/09/2021

2021-09-08

Το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού έτσι όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας με την πτώση της θερμοκρασίας και τα κατά τόπους φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της αποκομμένης ψυχρής λίμνης, θα διατηρηθεί και το νέο 24ώρο. Έτσι ο καιρός κατά την διάρκεια της Πέμπτης θα καταστεί και πάλι άστατος με τοπικές μπόρες, βροχές και καταιγίδες και με θερμοκρασίες οι οποίες θα κυμαίνονται σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 09/09/2021

Ήδη μέσα στις νυχτερινές και πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας, στις Σποράδες και στην βόρεια - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα (με έμφαση την Βοιωτία και την βόρεια Εύβοια), οπότε και θα εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές και στα ανοιχτά των Σποράδων μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα διατηρηθούν έως και το τέλος της ημέρας και κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη ένταση ιδίως στην κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Στα νησιά του Ιονίου με έμφαση το κεντρικό και νότιο τμήμα του Πελάγους, αναμένεται και εδώ άστατος καιρός ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί έως αργά το απόγευμα με εναλλαγές διαστημάτων έναρξης και λήξης των φαινομένων, ενώ το βράδυ θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. 

Εξίσου άστατος θα καταστεί ο καιρός σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο, καθώς από νωρίς το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές μπόρες, ενώ ιδιαίτερα στην Πελ/νησο τα φαινόμενα δείχνουν να είναι αρκετά έντονα και να εκδηλώνονται καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. 

Στην βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι μουντός με αυξημένη συννεφιά καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας και με βροχές οι οποίες όμως θα έχουν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα, ενώ φαίνεται να επηρεάζουν κυρίως την Θράκη. Παράλληλα στα νησιά του θρακικού θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές οι οποίες αργά το απόγευμα και το βράδυ θα γενικευτούν και θα ενταθούν σημαντικά (θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές).

Τέλος στην Κρήτη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές που θα επηρεάζουν κυρίως τα βόρεια και τα ορεινά - ημιορεινά του νησιού (στις Κυκλάδες τα φαινόμενα θα είναι λίγα και θα εντοπίζονται κυρίως στα νοτιοδυτικά τμήματα του συμπλέγματος), ενώ στα νησιά του ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αισθητά καλύτερος με λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις όχι πάνω από 3 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι βοριάδες αν και θα πνέουν ισχυροί, θα παρουσιάσουν εξασθένιση συγκριτικά με τις τελευταίες ώρες και δεν θα ξεπερνούν τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 14 έως 24 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική από το ξεκίνημα της ημέρας περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια του νομού. Πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων αναμένουμε τις θερμές ώρες της ημέρας, καθώς αυτά θα επηρεάζουν τμήματα του λεκανοπεδίου χωρίς όμως να παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη ένταση. Πιθανότητα καταιγίδας υπάρχει για τα βόρεια του νομού το μεσημέρι και το απόγευμα. Το βράδυ τα όποια φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ και με περαιτέρω εξασθένιση μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μέσα στην νύχτα συννεφιά με τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα. Κατά την διάρκεια της μέρας ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, οι όποιες βροχές όμως θα είναι ασθενείς και θα παρουσιάζουν πολύ τοπικό χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας