Αρκετή συννεφιά και ζέστη για την εποχή - Ο καιρός την Τρίτη 21/09/2021

2021-09-20

Κάπως πιο νεφελώδης αναμένεται να καταστεί ο καιρός στην χώρα μας κατά την διάρκεια της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να διαταράσσονται ιδιαίτερα οι καιρικές συνθήκες για τις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Έτσι κατά την διάρκεια της ημέρας αναμένονται αρκετές νεφώσεις κυρίως στην δυτική, την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, χωρίς όμως να απουσιάζουν τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Κάπως πιο πυκνή φαίνεται να είναι η συννεφιά τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, οπότε υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί βροχή πρόσκαιρου όμως χαρακτήρα (δεν αποκλείεται να σημειωθεί και σύντομη καταιγίδα στα ανοιχτά του Πελάγους). 

Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, πιθανότητα για μπόρες τοπικού χαρακτήρα, υπάρχει για τα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και ίσως για τα βουνά της δυτικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Από αργά το βράδυ και κυρίως προς την αλλαγή της ημέρας, τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να παρουσιάζουν πρόσκαιρη γενίκευση (ίσως σημειωθεί και παροδική καταιγίδα).

Τέλος, πιο μεγάλα θα είναι τα διαστήματα με ηλιοφάνεια στο κεντρικό - ανατολικό και νότιο Αιγαίο, ενώ στα νησιά του βορείου Αιγαίου θα έχουμε εναλλαγές διαστημάτων ηλιοφάνειας και τοπικών νεφώσεων. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις που θα φτάνουν μετά το μεσημέρι τα 5 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 Μποφόρ και τοπικά στα νότια ανοιχτά της Κρήτης και στα ανοιχτά των Δωδεκανήσων με πολύ ισχυρές εντάσεις των 7 Μποφόρ. Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις και θα φτάνουν τοπικά τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε μερική υποχώρηση κυρίως στα βορειοανατολικά, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 12 έως 29 βαθμούς (τοπικά στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας έως 30 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 14 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 35 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 23 έως 35 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά γενικά αίθριο καιρό με αρκετή ηλιοφάνεια, το μεσημέρι ωστόσο θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα και τοπικά θα πυκνώσουν (κυρίως στα νοτιοδυτικά). Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας τοπικές νεφώσεις και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Αργά την νύχτα οι νεφώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν και προς την αλλαγή της ημέρας θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Β διευθύνσεις και θα είναι αρκετά ενισχυμένοι γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ. Μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε Ν και θα φτάνουν τα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας