Αρκετή ζέστη με λίγες τοπικές καταιγίδες - Ο καιρός την Δευτέρα 05/07/2021

2021-07-04

Αρκετά καλές αναμένονται σε γενικές γραμμές οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην χώρα μας την Δευτέρα, καθώς ο καλός και ζεστός καιρός θα διατηρηθεί σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Δεν θα λείψουν ωστόσο κάποιες νεφώσεις οι οποίες από τις πρωινές κιόλας ώρες θα κάνουν την εμφάνισή τους στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις τοπικού χαρακτήρα στα κεντρικά και βόρεια. Έτσι κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες μεμονωμένες μπόρες στα ορεινά - ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε ΒΔ και θα παρουσιάσουν ενίσχυση, "αγγίζοντας" τοπικά την ένταση των 7 Μποφόρ στα ανοιχτά του βορείου Ιονίου. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις στα νότια τμήματα του Πελάγους με την ένταση να κυμαίνεται μεταξύ των 4 και 6 Μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 7 Μποφόρ, ενώ στα βόρεια θα πνέουν από Ν διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 17 έως 35 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 32 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 16 έως 35 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 37 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 36 βαθμούς (το 36άρι ισχύει για το νότιο εσωτερικό τμήμα του νησιού της Κρήτης) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό και ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να παρατηρούνται αναπτύξεις νεφώσεων κυρίως στους γύρω ορεινούς όγκους. Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί παροδική μπόρα ή και καταιγίδα σε περιοχές γύρω από την Πεντέλη και ανατολικά του Υμηττού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά και νότια παραθαλάσσια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις από την αρχή της ημέρας, κατά διαστήματα λίγο πυκνότερες με μικρή πιθανότητα να βρέξει πρόσκαιρα το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια του νομού η μέγιστη θα ανέλθει τοπικά έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας