Αστάθεια με καταιγίδες στα βορειοδυτικά και ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο - Ο καιρός το Σάββατο 10/07/2021

2021-07-09

Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να ξεκινήσει, να κυλήσει και να τελειώσει η ημέρα του Σαββάτου στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας, καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και τα νησιωτικά τμήματα. Παρ' όλα αυτά προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα βορειοδυτικά, οι οποίες θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθεί αστάθεια με μπόρες, βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα ορεινά - ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και πιο τοπικά στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής Μακεδονίας και της βόρειας Θεσσαλίας. Μάλιστα στην δυτική Μακεδονία ενδέχεται τα φαινόμενα πρόσκαιρα και κατά τόπους να παρουσιάσουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Πιθανότητα παροδικής μπόρας ή και καταιγίδας υπάρχει επίσης για τα ορεινά της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοδυτικής Πελ/νησου. Το βράδυ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και μέσα στην νύχτα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 2 με 4 Μποφόρ και στα βόρεια ανοιχτά του Πελάγους έως 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και η ένταση θα φτάνει σε πολλά τμήματα τα 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 16 έως 35 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 20 έως 39 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 20 έως 37 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 21 έως 33 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ γενικά διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας γενικά αίθριο καιρό. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθεί παροδική βροχή και ίσως πρόσκαιρη καταιγίδα στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας