Αστάθεια με μπόρες και καταιγίδες στα βόρεια και μερική πτώση της θερμοκρασίας - Ο καιρός το Σάββατο 30/04/2022

2022-04-29

Μερική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του νέου 24ώρου και πιο συγκεκριμένα στις βορειότερες - βορειοδυτικότερες ηπειρωτικές περιοχές, ως αποτέλεσμα της αστάθειας η οποία θα προκαλέσει την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας. Ταυτόχρονα το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο θα διατηρηθεί με αρκετά ισχυρές εντάσεις, ενώ περαιτέρω μερική πτώση θα σημειώσει ο υδράργυρος κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 30/04/2022

Από το ξεκίνημα κιόλας της ημέρας ο καιρός προβλέπεται αρκετά νεφελώδης στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και μάλιστα κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών δεν αποκλείεται να βρέξει τοπικά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας και πιο τοπικά στη δυτική Μακεδονία και τη βόρεια Θεσσαλία. Πέραν όμως των άνω περιοχών, αυξημένη συννεφιά θα παρατηρηθεί στο ξεκίνημα της ημέρας στις περισσότερες κεντρικές - ανατολικές περιοχές, χωρίς ωστόσο αυτές να είναι ικανές να δώσουν κάτι το αξιόλογο πέρα από κάποια πιθανή ψιχάλα ή ασθενή τοπική βροχή (αυτό κυρίως για το ανατολικό - νοτιοανατολικό Αιγαίο).

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στους περισσότερους ορεινούς όγκους πρωτίστως της βόρειας - βορειοδυτικής χώρας αλλά και στα δυτικά ηπειρωτικά. Οι νεφώσεις αυτές ώρα με την ώρα θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας ο καιρός θα επιδεινωθεί και θα εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες κυρίως στη δυτική - κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη βόρεια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα αφορούν αρχικά τους πιο ορεινούς - ημιορεινούς όγκους και προς το απόγευμα θα επεκταθούν και σε πεδινά τμήματα, ενώ τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν μεγάλη ένταση ή και να συνοδευθούν από χαλάζι. Πιο τοπικές μπόρες αναμένονται στα ορεινά - ημιορεινά της υπόλοιπης Θεσσαλίας, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ακόμα πιο τοπικά στα ορεινά της βόρειας Πελ/νησου. 

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο, καθώς η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με λίγες νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αλλά και με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με ασθενείς εντάσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 4 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα διατηρηθεί ο Β άνεμος με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 26 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 11 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 21 βαθμούς (στο εσωτερικό της νότιας Κρήτης η μέγιστη θερμοκρασία δεν αποκλείεται τοπικά να ανέλθει περί τους 25 με 26 βαθμούς) και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα θα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και το πρωί στα ανατολικά τοπικά έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από την αρχή της ημέρας συννεφιά η οποία θα δώσει τοπικές βροχές ασθενούς κατά κανόνα έντασης. Κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας θα παρατηρηθούν νεφώσεις αρκετά πυκνές οι οποίες θα δώσουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στους γύρω ορεινούς όγκους της πόλης (δεν αποκλείεται ένα σύντομο πέρασμα και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης). Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με την ένταση να μην ξεπερνά τα 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας