Αστάθεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια - Ο καιρός την Τρίτη 16/06/2020

2020-06-15

Επανέρχεται σταδιακά το φαινόμενο της αστάθειας όσον αφορά την βόρεια κυρίως Ελλάδα καθώς κατά τόπους τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να έχουν έντονο χαρακτήρα. Παράλληλα οι άνεμοι θα πνέουν έως και ισχυροί στα Πελάγη ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 16/06/2020

Στο ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι αρκετά καλός σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα καθώς θα επικρατήσει η ηλιοφάνεια με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις. Στα βορειοανατολικά όμως θα έχουμε ήδη από την αρχή της ημέρας συννεφιά και κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών δεν αποκλείεται να σημειωθούν διάσπαρτες βροχές κυρίως στα βορειότερα τμήματα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Γρήγορα και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένεται επιδείνωση του καιρού κυρίως στην Θράκη και την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς θα εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες που μάλιστα ενδέχεται να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις (ιδιαίτερα στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής Μακεδονίας). Παράλληλα τοπικές βροχές θα σημειωθούν επίσης στην δυτική Μακεδονία, την δυτική και βόρεια Θεσσαλία, την κεντρική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και ίσως τα ορεινά του βορείου Ιονίου, χωρίς πάντως να φαινόμενα να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα ενώ στην Ήπειρο δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επιμείνουν κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία καθώς θα συνεχιστούν τοπικά οι βροχές και οι καταιγίδες ενώ και στην Θράκη (ιδιαίτερα στον Έβρο) φαίνεται να έχουμε μπόρες. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις που στα νότια η ένταση και πάλι θα φτάνει τα 6 Μποφόρ και στο Αιγαίο από ΝΔ κυρίως διευθύνσεις με την ένταση στα ανοιχτά της βορειοδυτικής Κρήτης να φτάνει τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 29 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 32 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 19 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις στα γύρω ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στα δυτικά από Δ διευθύνσεις 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό. Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις με τάση να πυκνώνουν. Τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένεται επιδείνωση του καιρού στα ανατολικά του νομού (στα σύνορα με την Χαλκιδική) όπου και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Κατά την διάρκεια των απογευματινών - βραδινών ωρών δεν αποκλείεται να έχουμε γενίκευση των φαινομένων με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας