Αστάθεια με βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες στα δυτικά και βόρεια - Ο καιρός την Πέμπτη 11/06/2020

2020-06-10

Αρκετή αστάθεια περιμένουμε κατά την διάρκεια της Πέμπτης κυρίως στην δυτική και βόρεια - βορειοανατολική χώρα όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μπόρες και καταιγίδες που κατά τόπους θα έχουν αρκετά έντονο χαρακτήρα. Παράλληλα οι άνεμοι τοπικά θα είναι αρκετά ισχυροί ενώ θα υπάρξουν και μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ δυτικής και ανατολικής χώρας.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 11/06/2020

Μέσα στην νύχτα αλλά και κατά την διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών ο καιρός θα είναι αρκετά καλός στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Ωστόσο στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα δυτικότερα τμήματα της Θράκης και τοπικά στο Θρακικό, θα έχουμε νεφώσεις οι οποίες θα δίνουν τοπικές μπόρες ή και διάσπαρτες καταιγίδες. Παράλληλα, πιθανότητα για ασθενή φαινόμενα υπάρχει επίσης για την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στα ηπειρωτικά και κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια με τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έτσι τις θερμές ώρες της ημέρας θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Ήπειρο και την βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα ενώ πιο τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στην δυτική Μακεδονία, τα ορεινά - ημιορεινά της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι αρκετά έντονα ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Από αργά το απόγευμα προς τις πρώτες βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με γενικά αίθριο καιρό. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να φτάνει στα νότια τα 5 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Δ-ΝΔ διευθύνσεις που στα βόρεια ανοιχτά της Κρήτης η ένταση θα φτάνει τα 8 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 30 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 32 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα δυτικά τοπικά μέχρι 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νωρίς το πρωί συννεφιά με πιθανότητα για τοπική βροχή στα ανατολικά του νομού. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά. Κατά την διάρκεια των πρώτων βραδινών ωρών δεν αποκλείεται να έχουμε ένα πέρασμα ασθενών βροχών και από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας