Άστατη καιρικά η νέα εβδομάδα στην χώρα μας - Εκτίμηση καιρού Ελλάδος από την Δευτέρα έως την Κυριακή 02-08/12/2019

2019-11-30

Ένας αρκετά άστατος καιρός αναμένεται να επικρατήσει την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη στην χώρα μας. Τοπικές βροχές, καταιγίδες, τοπικές χιονοπτώσεις και αρκετά σκαπανεβάσματα του υδραργύρου θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες. 

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Ελλάδα η οποία όμως θα είναι προσωρινή. Συγκεκριμένα την Κυριακή 01/12 αναμένεται ο υδράργυρος να πέσει έως και 8 με 9 βαθμούς στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη (για την Κυριακή υπάρχει αναλυτική πρόγνωση). 

Την Δευτέρα αναμένεται αίθριος καιρός σε ολόκληρη την χώρα και μόνο στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα ενδέχεται να εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει και πάλι άνοδο.

Την Τρίτη θα διατηρηθεί σε γενικές γραμμές ο αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Από αργά το βράδυ όμως θα αλλάξει το σκηνικό του καιρού στην βόρεια Ελλάδα και θα εκδηλωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ θα σημειωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πιθανώς πρόσκαιρα έως τα 300μ. (λεπτομέρειες για αυτήν την εξέλιξη σε επόμενα άρθρα). Κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες φαίνεται να εκδηλώνονται επίσης μέσα στην ημέρα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στην βόρεια Ελλάδα από το απόγευμα και μετέπειτα.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος στην Μακεδονία, την Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη πάνω από τα 400 με 500μ. ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα χιόνια θα περιοριστούν σε μεγάλα υψόμετρα.  

Η Πέμπτη δείχνει να κυλάει με αίθριο καιρό σε ολόκληρη την χώρα και την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο σε ολόκληρη την χώρα. 

Την Παρασκευή σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες που σταδιακά θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ενώ μέσα στο Σ/Κ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.  

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας