Άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός το Σάββατο 09/10/2021

2021-10-08

Η στασιμότητα της ανώτερης ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, η οποία μετέβαλε σημαντικά το καιρό σε πολλές περιοχές ιδίως της δυτικής αλλά και της κεντρικής και βόρειας χώρας, θα έχει σαν συνέπεια τον έντονα άστατο καιρό και κατά την διάρκεια του Σαββάτου. Έτσι κατά διαστήματα θα πρέπει να εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στις ίδιες σχεδόν περιοχές, ενώ εκτός των καιρικών φαινομένων θα μείνει και πάλι το νότιο - νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας μας. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 09/10/2021

Σε συνέχεια της προηγούμενης ημέρας, έντονα άστατος αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός και στο ξεκίνημα του Σαββάτου με μπόρες, βροχές και καταιγίδες να απασχολούν τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου καθώς και τις πιο παράκτιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής και νότιας Πελ/νησου. Τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας και κατά τόπους θα εμφανίζουν υψηλή ραγδαιότητα, παρ' όλα αυτά θα υπάρξουν αρκετά ενδιάμεσα διαστήματα πλήρης παύσης των φαινομένων και ενδεχομένως εμφάνισης του Ήλιου. 

Άστατος καιρός αναμένεται επίσης και στα ενδότερα τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής - κεντρικής και βόρειας - βορειοδυτικής Πελ/νησου, καθώς και σε αυτές τις περιοχές κυρίως μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες. Πιο ανατολικά σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας, ο καιρός θα είναι αρκετά συμπαγής με πυκνές νεφώσεις που θα δίνουν τοπικές βροχές και καταιγίδες (κατά διαστήματα), ενώ κάπως πιο εμμονικό χαρακτήρα δείχνουν να είναι τα φαινόμενα στην περιοχή της Πιερίας, της Ημαθίας και στα βορειότερα τμήματα του νομού Λάρισας (επισημαίνεται στον χάρτη με το χαρακτηριστικό προειδοποιητικό σήμα).

Η ανατολική Στερεά Ελλάδα (ΑττικοΒοιωτία και Εύβοια) και η ανατολική Πελ/νησος φαίνεται να δέχονται κάποιες μπόρες ή και πρόσκαιρες καταιγίδες μεταξύ πρώτων μεσημβρινών και πρώτων βραδινών ωρών, με τα φαινόμενα να φτάνουν μέχρι τις Σποράδες και πιο τοπικά μέχρι τα νησιά των δυτικών Κυκλάδων και της δυτικής Κρήτης. Ομοίως η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα έχουν κάποια φαινόμενα μέσα στην ημέρα και θα είναι γενικά τοπικού χαρακτήρα και όχι ιδιαίτερης έντασης. 

Τέλος τα νησιά του νότιου - νοτιοανατολικού Αιγαίου θα απολαύσουν πολύ καλύτερες καιρικές συνθήκες (ανοιξιάτικες) με λιακάδα και λίγα μόνο σύννεφα, ενώ τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (από την Χίο και βορειότερα) θα έχουν περισσότερη συννεφιά με πιθανότητα για πρόσκαιρη βροχή το πρώτο μισό της ημέρας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από N-NA κυρίως διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 3 με 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατήσει ένα βόρειο ρεύμα, αρκετά ισχυρό στο βόρειο Πέλαγος καθώς η ένταση θα φτάνει τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 10 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις πυκνότερες στα δυτικά και βόρεια του νομού αλλά και με διαστήματα με ηλιοφάνεια νοτιότερα. Προς το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξει τάση πύκνωσης των νεφώσεων και κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθεί μπόρα κυρίως στις δυτικότερες περιοχές (υπαρκτό το ενδεχόμενο παροδικής καταιγίδας στον Σαρωνικό και στα νότια παράκτια τμήματα του νομού). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις με την μέγιστη ένταση να μην ξεπερνά τα 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε μουντό καιρό από την αρχή έως το τέλος της ημέρας με διαστήματα τοπικών βροχοπτώσεων μέτριας έντασης (τα φαινόμενα δείχνουν να είναι πιο αξιόλογα στα δυτικά του νομού). Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας