Άστατος ο καιρός με τοπικές βροχές - Ο καιρός την Τετάρτη 08/09/2021

2021-09-07

Η ανώτερη αποκομμένη ψυχρή λίμνη η οποία θα "κουβαλάει" ψυχρότερες αέριες μάζες, αναμένεται να βρεθεί πάνω από την χώρα μας για το επόμενο τριήμερο και κινούμενη πολύ αργά ανατολικά θα έχει σαν αποτέλεσμα τον τοπικά άστατο καιρό με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα οι βοριάδες στο Αιγαίο αν και θα παρουσιάσουν μία ελαφριά εξασθένιση, θα πνέουν τοπικά με πολύ ισχυρές εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 08/09/2021

Από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα καταστεί άστατος στην Θεσσαλία (με έμφαση τα ανατολικά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), στην ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και τις Σποράδες. Σε αυτά τα τμήματα ήδη από το πρωί θα πρέπει να εκδηλώνονται τοπικές βροχές οι οποίες σε γενικές γραμμές θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εντοπίζονται στις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια και την Βοιωτία όπου μετά το μεσημέρι δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και πρόσκαιρη τοπική καταιγίδα. 

Βροχές αναμένεται να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται προς το μεσημέρι και στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, έντονες αναπτύξεις νεφώσεων θα παρατηρηθούν στην Πελ/νησο και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα στα κεντρικά και νότια τμήματα (κατά τόπους ισχυρές). 

Βροχερός κατά διαστήματα θα είναι επίσης ο καιρός στην βόρεια Κρήτη, ενώ τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

Τέλος στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά - βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα ο καιρός θα είναι σχετικά καλύτερος με αυξημένες όμως νεφώσεις, ενώ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια αναμένουμε σε Κυκλάδες και νησιά ανατολικού Αιγαίου. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι βοριάδες θα πνέουν με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις που τοπικά θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 14 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 14 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 26 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε γενικά συννεφιασμένο ουρανό ιδιαίτερα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια του νομού όπου κατά διαστήματα θα σημειώνονται τοπικές βροχές. Πιο νότια η συννεφιά θα εναλλάσσεται με διαστήματα με ηλιοφάνεια και θα δίνει κατά διαστήματα τοπικά φαινόμενα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε πυκνές νεφώσεις καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας, με τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ κυρίως διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας