Άστατος ο καιρός με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Τετάρτη 20-11-2019

2019-11-19

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές περιμένουμε κατά την διάρκεια της Τετάρτης στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας με τα πιο έντονα φαινόμενα ωστόσο να εντοπίζονται στα δυτικά - βορειοδυτικά. Παράλληλα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 20/11/2019 

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα επιδεινωμένος στα δυτικά και συγκεκριμένα στα Επτάνησα, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο  (κυρίως ο νομός Ηλείας και η βορειοδυτική Αχαΐα) οπότε θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα και κατά τόπους ισχυρές. Μάλιστα στο κεντρικό και κυρίως βόρειο Ιόνιο, τα παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας ενδέχεται τα φαινόμενα να αποκτήσουν πρόσκαιρα σφοδρό χαρακτήρα, να συνοδευτούν από θυελλώδεις ανέμους και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πολύ αξιόλογες βροχές θα εκδηλωθούν επίσης στην δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία ενώ καταιγίδες προβλέπονται για την κεντρική Μακεδονία. Μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές υπάρχει για την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα ενώ σε περιοχές γύρω από τον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό δεν αποκλείεται να έχουμε και πρόσκαιρες καταιγίδες. Πολύ καλύτερος θα είναι ο καιρός στα νησιά του Αιγαίου ενώ στην Θράκη θα έχουμε κατά διαστήματα αυξημένη συννεφιά που ίσως δώσει βροχές κυρίως στην Ξάνθη και την Ροδόπη.

Καθώς θα κυλάει η ημέρα και θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης στα βορειοδυτικά με κάποιες μπόρες τοπικού χαρακτήρα να επιμένουν μέχρι και αργά το μεσημέρι. Περισσότερες βροχές και τοπικές καταιγίδες θα έχουμε στα υπόλοιπα δυτικά και κυρίως στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο με τα φαινόμενα να επιμένουν έως το τέλος της ημέρας αποκτώντας πάντως σταδιακά πιο τοπικό χαρακτήρα. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων νωρίς το πρωί, γρήγορα αναμένεται νέα επιδείνωση με μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες ίσως μάλιστα ισχυρές μέχρι το τέλος της ημέρας. Κάποιες βροχές τοπικού χαρακτήρα θα επιμείνουν και στην Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο. Διατηρείται ο πολύ καλός καιρός στα νησιά του Αιγαίου με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια ενώ στην Θράκη θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με πιθανότητα για μπόρες στα δυτικά του γεωγραφικού διαμερίσματος. 

Πολύ ενισχυμένοι θα είναι οι νοτιάδες στο Ιόνιο την νύχτα με την ένταση να φτάνει ακόμη και τα 8Μπ. Σταδιακά μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε Δ και θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΑ διευθύνσεις με ένταση μέχρι 5Μπ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά από 9 έως 19 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται συννεφιά καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας η οποία θα δίνει κατά διαστήματα διάσπαρτες μπόρες κυρίως στα δυτικά και νότια του νομού και ίσως πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες που τις θερμές ώρες της ημέρας δεν αποκλείεται να είναι έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 4-5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας