Άστατος ο καιρός την Κυριακή - Νέα σημαντική κακοκαιρία στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 06-10-2010 - Εκτίμηση καιρού την νέα εβδομάδα

2019-10-05

Πολύ άστατος προβλέπεται ο καιρός της χώρας μας την Κυριακή καθώς κατά τόπους και κατά περιόδους θα εκδηλώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Παράλληλα ένα αρκετά ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα κατηφορίσει από την βόρεια Ιταλία προς την Λιβύη, θα προλάβει την Δευτέρα να μεταβάλλει τον καιρό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας προκαλώντας νέες βροχές και καταιγίδες που τοπικά και πάλι θα έχουν έντονο χαρακτήρα κυρίως στα δυτικά.  

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 06/10/2019 

Κατά την διάρκεια της νύχτας μέχρι περίπου τις πρωινές ώρες αναμένεται μία σύντομη επιδείνωση του καιρού στην βορειοανατολική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ανατολική Μακεδονία (από τα ανατολικά της Χαλκιδικής και ανατολικότερα), την Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οπότε αναμένεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ένα πέρασμα από βροχές και τοπικές καταιγίδες που θα έχουν αξιόλογο και ίσως τοπικά έντονο χαρακτήρα. Τα φαινόμενα μέσα στο πρωί σταδιακά θα εξασθενίσουν έως ότου σταματήσουν οπότε και για το υπόλοιπο της ημέρας ο καιρός θα κυλήσει με λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια (μόνο στην Θράκη το μεσημέρι και το απόγευμα ενδέχεται να βγάλει τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά). Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα ξεκινήσει σχετικά καλά κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο όπου αναμένονται αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Στα ηπειρωτικά θα έχουμε από την αρχή νεφώσεις οι οποίες μάλιστα θα είναι τοπικά αυξημένες, οπότε και φαίνεται να εκδηλώνονται κάποιες διάσπαρτες μπόρες και ίσως πολύ τοπικές καταιγίδες στην Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την βορειοδυτική Πελ/νησο καθώς επίσης και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, φαινόμενα τα οποία θα έχουν σχετικά σύντομη διάρκεια. Κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα έχουμε αρκετές νεφώσεις στα περισσότερα ηπειρωτικά που ίσως αφήσουν λίγες ασθενείς και πολύ τοπικές βροχές στα ορεινά. Κάπως περισσότερες φαίνονται να είναι οι βροχές στην Πελ/νησο όπου μάλιστα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι ενώ τέλος και στην Κρήτη ενδέχεται να σημειωθούν βροχές μέτριας γενικά ένταση κατά την διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΔΒΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. ενώ στο Αιγαίο αρχικά θα πνέει δυτικός άνεμος που θα φτάνει και τα 6Μπ. (κυρίως στην βορειοδυτική Κρήτη), αλλά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΑ με ένταση 3-4Μπ.

Η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 7 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά από 11 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 25 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 16 έως 25 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει σχετικά καλά με τοπικές νεφώσεις και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να βγάλει πρόσκαιρη μπόρα σύντομης διάρκειας κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με πρόσκαιρες συννεφιές μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Την Δευτέρα αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Έτσι λοιπόν από το ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο όπου θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα που μέσα στην ημέρα θα παρουσιάζουν τάση ενίσχυσης. Πολύ γρήγορα μέχρι το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλώνονται σε κεντρικό και νότιο Ιόνιο, Πελ/νησο, Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής η οποία δείχνει να έχει αρκετά έντονα φαινόμενα), Κυκλάδες και πιθανώς Κρήτη με τα φαινόμενα μάλιστα να παρουσιάζουν τοπικά σημάδια υψηλής έντασης. Πολύ αξιόλογες βροχές θα εκδηλωθούν επίσης σε Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία ενώ κάπως καλύτερος θα είναι ο καιρός στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο με την πιθανότητα εκδήλωσης βροχοπτώσεων να είναι μικρή (θα φανεί καλύτερα την Κυριακή κατά πόσο θα καταφέρουν να επηρεαστούν από φαινόμενα). Τα φαινόμενα θα επιμείνουν σε αυτές της περιοχές καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας και το βράδυ θα επηρεάζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ίσως τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας κατά την διάρκεια της ημέρας και πάλι όμως αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την δυτική Πελ/νησο και πιθανώς την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε ολόκληρη την χώρα με τα φαινόμενα να απουσιάζουν και την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε ολόκληρη την χώρα. 

Την Πέμπτη και την Παρασκευή φαίνεται μια πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στα δυτικά και βόρεια με τοπικές βροχές ενώ στα υπόλοιπα θα διατηρηθεί αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα αισθητή άνοδο και μάλιστα αναμένεται στην Κρήτη να ξεπεράσει και πάλι τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. 

Τέλος το Σ/Κ ο καιρός σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα είναι αίθριος σε όλη την χώρα ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Μείνετε συντονισμένοι στο hellasmeteo.gr καθώς την Κυριακή 06/10 θα αναρτηθεί νέα αναλυτική πρόγνωση για την κακοκαιρία της Δευτέρας (με προγνωστικούς χάρτες, σήματα προειδοποίησης κλπ.) ενώ όσον αφορά την Τρίτη ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν ή θα επιμείνουν.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας