Αξιόλογη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα μέσα της νέας εβδομάδας - Η τάση του καιρού μέχρι την Κυριακή 08/03/2020

2020-03-01

Αρκετό ενδιαφέρον δείχνει να παρουσιάζει ο καιρός της χώρας μας τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα στα μέσα της νέας εβδομάδας όπου διαφαίνεται μια πολύ αξιόλογη κακοκαιρία η οποία θα προκαλέσει τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και πολύ ενισχυμένους ανέμους στα Πελάγη. 

Η αιτία αυτής της επιδείνωσης θα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό ερχόμενο από τα δυτικά το οποίο θα κινηθεί προς την περιοχή μας και θα χαλάσει τον καιρό από τα δυτικά προς τα ανατολικά. 

Έτσι λοιπόν μέχρι και το βράδυ της Τρίτης ο καιρός θα διατηρηθεί σε γενικές γραμμές καλός αν και την Καθαρά Δευτέρα δεν αποκλείονται κάποιες ασθενείς βροχές στα δυτικά (μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική μας πρόγνωση για την Καθαρά Δευτέρα στην ενότητα ''Προγνώσεις'') ενώ την Τρίτη η συννεφιά θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές. Μάλιστα η θερμοκρασία και τις δύο ημέρες θα σκαρφαλώσει τοπικά στους 20 και ίσως 21 βαθμούς Κελσίου. 

Από κει και ύστερα την νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού πρώτα στα δυτικά και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνοδεία πολύ ενισχυμένων ΝΝΑ ανέμων. Μέσα στην ημέρα η κακοκαιρία θα επεκταθεί ανατολικότερα και θα επηρεάσει την Μακεδονία, την Θράκη, την Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές (η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από αυτήν την επιδείνωση ωστόσο δεν θα λείψουν και από εκεί οι βροχές). Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στις περισσότερες ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τα 1000 μέτρα υψόμετρο περίπου και άνω.  Οι άνεμοι θα πνέουν πολύ ενισχυμένοι στα Πελάγη και ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου η ένταση ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τα 9 Μποφόρ Ν διευθύνσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Πέμπτη ο καιρός σταδιακά θα αρχίσει να βελτιώνεται, ωστόσο δεν θα λείψουν κάποιες βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή. 

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός αναμένεται γενικά βελτιωμένος σχεδόν σε όλη την χώρα και μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ίσως σημειωθούν κάποιες βροχές.

Τέλος για τον καιρό της Κυριακής υπάρχει μια διχογνωμία από τα προγνωστικά μοντέλα, ωστόσο φαίνεται πως θα κυλήσει με γενικά καλό καιρό. 

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες αναλυτικές προγνώσεις που θα παρουσιάζουν με λεπτομέρεια τον καιρό των επόμενων ημερών. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας