Αξιόλογη κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Παρασκευή 14-02-2020

2020-02-13

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Παρασκευή στην χώρα μας καθώς μια ατμοσφαιρική διαταραχή ερχόμενη από τα βορειοδυτικά, θα περάσει γρήγορα πάνω από την περιοχή μας και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 14/02/2020

Στο ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος σε ολόκληρη την χώρα, με τις νεφώσεις να είναι πυκνότερες στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Μακεδονία και προς το μεσημέρι την κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία. Τα φαινόμενα μέχρι τις απογευματινές ώρες θα έχουν επεκταθεί σε όλα σχεδόν τα τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ θα ενταθούν σημαντικά στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο όπου και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Μέχρι το βράδυ βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ενώ στην δυτική Στερεά και την βορειοδυτική Πελ/νησο θα είναι ισχυρές. Παράλληλα τις απογευματινές - βραδινές ώρες, τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οι οποίες στα Δωδεκάνησα την νύχτα θα ενταθούν. Καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στην Κρήτη ενώ στα Δωδεκάνησα ασθενείς τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν το βράδυ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας πάνω από τα 1200 με 1400 μέτρα όσον αφορά το υψόμετρο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ, αργότερα όμως θα στραφούν σε ΒΔ και θα ενισχυθούν στα 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις μέτριοι με ένταση 4 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 16 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε συννεφιά, η οποία κατά περιόδους θα πυκνώνει με μικρά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Προς το βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού με βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια με πιθανότητα καταιγίδας στον Σαρωνικό και στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και το βράδυ στα νότια πιθανώς 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά η οποία μετά το μεσημέρι θα δώσει βροχές αξιόλογης κατά περιόδους έντασης. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας με ενδιάμεσα διαστήματα ύφεσης. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση μέχρι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας