Αξιόλογη ψυχρή εισβολή από την Τετάρτη 05/02 με τοπικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια - Οι πρώτες εκτιμήσεις

2020-02-02

Όπως είχαμε γράψει και στην προηγούμενη εκτίμηση μας η νέα εβδομάδα θα παρουσιάσει καιρικά δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα. Ήδη τα τελευταία 24ωρα η θερμοκρασία κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα καθώς τοπικά έχουν καταγραφεί τιμές της τάξεως των 20 βαθμών Κελσίου. Η θερμή αυτή εισβολή θα κορυφωθεί το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 20 και τοπικά ίσως στους 21 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή περίπου 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Από το βράδυ της Τρίτης όμως και κατά την διάρκεια της Τετάρτης αναμένεται μια βίαιη πτώση της θερμοκρασίας που σε ορισμένες περιοχές θα είναι της τάξεως των 12 με 14 βαθμών Κελσίου προσγειώνοντας μας στην πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι βρισκόμαστε στον Χειμώνα και όχι στην Άνοιξη. 

Η καιρική αυτή εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ''ψυχρή εισβολή'' καθώς η αιτία αυτής της ραγδαίας πτώσης της θερμοκρασίας θα είναι οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα προσεγγίσουν την χώρα μας. Αυτό μαζί με τους θυελλώδεις παγερούς βοριάδες στο Αιγαίο θα αποτελέσουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καιρού το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη καθώς η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 8 με 9 Μποφόρ δημιουργώντας πιθανώς προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Στο κομμάτι των καιρικών φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία την Τετάρτη αναμένεται μια κακοκαιρία η οποία θα δώσει βροχές και καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τα βορειότερα τμήματα της Κρήτης (με χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού πιθανώς μέχρι τα 900 μέτρα). Τοπικές βροχές αναμένεται να εκδηλωθούν επίσης και στα νησιά του Ιονίου. Από πλευράς χιονοπτώσεων, φαίνεται αυτές να εκδηλώνονται σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ακόμη και στα πεδινά από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας (και η Θεσσαλονίκη δίνει υποψηφιότητα για πρόσκαιρη χιονόπτωση και στο κέντρο της πόλης), της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα δεν αποκλείεται τοπικά να είναι και έντονες. Σε γενικές γραμμές όμως τα φαινόμενα φαίνεται να είναι τοπικά και σχετικά σύντομης διάρκειας, δηλαδή θα επικρατεί ένας άστατος καιρός με διαστήματα εκδήλωσης φαινομένων και παύσης. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Πελ/νησο με χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά

Από αργά το βράδυ της Τετάρτης ο καιρός στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα παρουσιάζει σημάδια ολοένα και μεγαλύτερης βελτίωσης και τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Έτσι την Πέμπτη η καιρική δραστηριότητα θα περιοριστεί νοτιότερα και συγκεκριμένα στην Βοιωτία, την Εύβοια, την Αττική και την ανατολική - βορειοανατολική Πελ/νησο όπου θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις πιθανώς και σε πεδινές περιοχές κυρίως της Βοιωτίας και της Εύβοιας (όσον αφορά την Αττική αν το επιτρέψουν οι θερμοκρασίες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και εντός του λεκανοπεδίου). Παράλληλα αρκετές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες ενώ στην Κρήτη αναμένονται βροχές στα πεδινά και αρκετές χιονοπτώσεις στα ορεινά πιθανώς μέχρι τα 700 με 800 μέτρα. Πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα υπάρχει επίσης για τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου και οριακά για τις Σποράδες. 

Σταδιακά μέσα στην Παρασκευή ο καιρός και εδώ θα βελτιωθεί και έτσι τα φαινόμενα θα έχουν αποχωρήσει από τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Αυτό που θα μείνει πάντως είναι το κρύο παρά το γεγονός ότι θα ανέβει λίγο ο υδράργυρος και ο ισχυρός παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 

Έτσι κατά πάσα πιθανότατα πάμε σε ένα Σ/Κ με γενικά καλό καιρό και λίγα τοπικά φαινόμενα. Υπάρχουν παρ'όλα αυτά κάποια προγνωστικά στοιχεία τα οποία φέρνουν μια νέα ψυχρή εισβολή, το πιθανότερο όμως είναι να μην επηρεαστεί η χώρα μας από αυτήν και να φύγει αρκετά ανατολικότερα οπότε οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές για την εποχή (αυτό θα το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες).

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν προγνώσεις που θα αναλύουν με λεπτομέρεια τον καιρό της χώρας μας και θα δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα. Ακόμη είναι δύσκολο να μιλήσουμε κυρίως για την ένταση των φαινομένων (καθ'ότι η διάρκεια σχεδόν έχει καθοριστεί) αλλά και για την τοπικότητα αυτών (όπως είπαμε δεν δείχνει να είναι κάτι γενικευμένο). 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας