Χαλάει ο καιρός την Πέμπτη - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος 03-10-2019

2019-10-02

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Πέμπτη από τα δυτικά καθώς μια ατμοσφαιρική διαταραχή στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, φαινόμενα που σε πρώτη φάση θα έχουν πιο επιλεκτικό χαρακτήρα και αργότερα (δηλαδή την Παρασκευή για την οποία θα αναρτηθεί αναλυτική πρόγνωση) πιο γενικευμένο. Παράλληλα οι νοτιάδες θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση στα Πελάγη με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι υψηλές υγρασίες και να δημιουργούνται ομίχλες (ίσως μάλιστα πυκνές) τις πρωινές ώρες. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 03/10/2019

Από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες η κακοκαιρία θα επηρεάζει τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, την Ήπειρο την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο οπότε και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες ώρα με την ώρα θα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές. Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μέσα στην ημέρα και στην βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μακεδονία, την Θράκη και την δυτική και βόρεια Θεσσαλία όπου από το μεσημέρι κυρίως και μετέπειτα θα εκδηλωθούν διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία θα επιμείνουν σε γενικές γραμμές μέχρι το τέλος της ημέρας. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός επίσης σε μέρος της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας και στην κεντρική Πελ/νησο όπου εδώ κυρίως κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών θα εκδηλώνονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες με ύφεση προς το βράδυ. Από αργά το απόγευμα, ο καιρός θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρόσκαιρη βελτίωση στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο, όμως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλώνονται ισχυρές και πιθανώς πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις (συνίσταται προσοχή καθώς τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σφοδρή ραγδαιότητα). Καλύτερος θα είναι ο καιρός στα ανατολικά ηπειρωτικά από την Θεσσαλία και νοτιότερα, ενώ στην νότια ακτογραμμή της Πελ/νησου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα επικρατεί συννεφιά κατά την διάρκεια της ημέρας που ίσως αφήσει πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν γενικά διευθύνσεις με ένταση 3-5Μπ. και στο Αιγαίο από Ν διευθύνσεις με ένταση που θα φτάνει τα 6Μπ.

Η θερμοκρασία σε πτώση στα βορειοδυτικά, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά από 13 έως 24 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στην αρχή της ημέρας αίθριο καιρό, προς το μεσημέρι όμως θα συννεφιάσει πρόσκαιρα και ίσως ψιχαλίσει ή βρέξει ασθενώς στα δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. και στα ανατολικά μέχρι 5Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά λίγες νεφώσεις που σχετικά γρήγορα θα πυκνώσουν και τις θερμές ώρες της ημέρας θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση με πιθανή υποτροπή κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3-4Μπ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας