Χαμηλές θερμοκρασίες τις νυχτερινές και πρωινές ώρες - Ο καιρός την Τετάρτη 02/06/2021

2021-06-01

Η ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν σχεδόν στάσιμη βορειότερα της χώρας μας, είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση θερμικής αστάθειας με την μορφή μπόρας και καταιγίδων κυρίως στις πιο ορεινές - ημιορεινές κεντρικές και βόρειες περιοχές. Σταδιακά η ατμοσφαιρική αυτή διαταραχή απομακρύνεται κινούμενη ανατολικότερα, επομένως τα ποσά αστάθειας θα είναι σημαντικά περιορισμένα και ο καιρός την Τετάρτη θα είναι γενικά βελτιωμένος.

Οι νεφώσεις ωστόσο αναμένεται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τόπους και κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, παρουσιάζεται αυξημένη η πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές με την μορφή μπόρας, στα ορεινά - ημιορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τέλος, μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια αναμένονται στα νησιά του Αιγαίου και στην νότια Πελ/νησο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με ασθενείς γενικά εντάσεις της τάξεως των 3 με 4 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με σχεδόν παρόμοιες εντάσεις, εξαιρουμένης της περιοχής των Δωδεκανήσων όπου η ένταση των ανέμων θα φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει γενικά ασθενές Ν ρεύμα έως 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ιδίως την νύχτα και το πρωί, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 24 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 25 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 9 έως 26 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Σε μεγάλα υψόμετρα (άνω των 1800 με 2000 μέτρων) της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, οι ελάχιστες θερμοκρασίες είναι πιθανό να πέσουν σε επίπεδα κάτω των 0 βαθμών Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αίθριο ουρανό, προς το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις, πρόσκαιρα στα δυτικά και βόρεια λίγο πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και το πρωί στα ανατολικά έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας