Χειμώνας με βροχές, καταιγίδες και τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια και Άνοιξη στα νότια - Ο καιρός την Κυριακή 21/03/2021

2021-03-20

Ιδιαίτερα έντονο παρουσιάζεται το καιρικό ενδιαφέρον της χώρας μας για την ημέρα της Κυριακής, τόσο λόγω των πολύ μεγάλων θερμοκρασιακών διαφορών που θα παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή, όσο και των μεγάλων διαφορών ως προς τα καιρικά φαινόμενα. Η βόρεια και μέρος της κεντρικής χώρας θα έχει σχεδόν χειμωνιάτικο καιρό με αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά τμήματα, ενώ τα νοτιότερα τμήματα θα έχουν άκρως ανοιξιάτικο καιρό με υψηλές μάλιστα μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές. Μάλιστα από το απόγευμα και από τα δυτικά, αναμένεται μία νέα πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού που θα προκαλέσει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 21/03/2021

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών, ο καιρός θα είναι αρκετά έως πολύ επιδεινωμένος σε ολόκληρη σχεδόν την δυτική - βορειοδυτική και κεντροβόρεια Ελλάδα. Ισχυρές βροχές αναμένεται να σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, την δυτική - βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα, καθώς επίσης και στα δυτικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Αξιόλογες έως ισχυρές βροχές θα σημειωθούν επίσης και στα νησιά του θρακικού και στα βορειότερα τμήματα της Λέσβου, κυρίως τις πρωινές ώρες. Πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, καθώς επίσης στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την βόρεια Πελ/νησο, την βόρεια Στερεά Ελλάδα και τις Σποράδες. 

Στην δυτική Μακεδονία αναμένεται να σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και ίσως στα ψηλότερα της Καστοριάς. Επίσης πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ορεινή Ήπειρο και βορειοδυτική Θεσσαλία από τα 900 με 1000 μέτρα υψόμετρο, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη θα σημειωθούν πιο τοπικές χιονοπτώσεις, πάνω από τα 700 μέτρα σε τμήματα κοντά στα βόρεια σύνορα. 

Πολύ καλύτερος θα είναι ο καιρός από την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα, όπου μάλιστα σε νότια Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη και νοτιοανατολικό Αιγαίο θα επικρατήσει ξαστεριά. 

 Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, οι βροχές στις περισσότερες βορειοδυτικές και βόρειες περιοχές θα αρχίσουν να εξασθενούν και μάλιστα θα παρατηρηθούν αρκετά ανοίγματα με διαστήματα με ηλιοφάνεια, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. Αρκετά μουντός θα παραμείνει ο καιρός στην βόρεια Ελλάδα με τοπικές ασθενείς κατά βάση βροχές, λίγο περισσότερες στην Θράκη και τα νησιά του Θρακικού. 

Οι χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία θα εξασθενήσουν προς το μεσημέρι και μάλιστα θα ανέβουν σε υψόμετρο, πάνω από τα 800 με 900 μέτρα, ενώ στην Ήπειρο θα εκτιναχθούν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. 

Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, πρόσκαιρες τοπικές βροχές δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σε Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελ/νησο, σύντομης όμως διάρκειας. Πολύ καλός θα παραμείνει ο καιρός σε νότια Πελ/νησο, Κυκλάδες, Κρήτη και νησιά ανατολικού - νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Από το απόγευμα όμως και κυρίως προς τις πρώτες βραδινές ώρες και από τα δυτικά, αναμένεται μία νέα πρόσκαιρη αλλά ιδιαίτερα σημαντική επιδείνωση του καιρού στα δυτικά - βορειοδυτικά. Βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν στο κεντρικό και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, την Θεσσαλία (κυρίως την δυτική) και την βορειοδυτική Στερεά Ελλάδα και μάλιστα τα φαινόμενα είναι πιθανό να παρουσιάσουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης και κατά τόπους να εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Τοπικού χαρακτήρα βροχές ασθενούς γενικά έντασης θα σημειωθούν σε κεντρική - ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Σποράδες και δυτική - νοτιοδυτική Πελ/νησο. 

Την ίδια ώρα νέες πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά - ημιορεινά, πάνω από τα 700 με 800 μέτρα στην δυτική Μακεδονία (πιθανώς θα συμπεριληφθεί και η Φλώρινα) και πάνω από τα 1200 με 1300 μέτρα στην Ήπειρο και την βορειοδυτική Θεσσαλία. 

Τέλος με πολύ καλές συνθήκες θα τελειώσει η ημέρα στις νοτιοανατολικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις αρχικά ασθενείς έως μέτριοι 4 με 6 Μποφόρ, ωστόσο μετά το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση και η ένταση θα φτάνει κατά τόπους τα 8 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ κυρίως διευθύνσεις στα κεντρικά και νότια και από Α-ΒΑ διευθύνσεις στα βόρεια, με ένταση έως 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 1 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 21 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 11 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα κεντρικά και νότια, έντονη μάλιστα στα νοτιοδυτικά.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις πιο πυκνές στα δυτικά και βόρεια του νομού και δεν αποκλείεται μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές πέριξ της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές στο σύνολο του νομού το πρώτο μισό της ημέρας. Μεταξύ μεσημβρινών και πρώτων βραδινών ωρών θα υπάρχει παύση των φαινομένων με την συννεφιά ωστόσο να παραμένει. Από αργά το βράδυ αναμένεται να εκδηλωθούν εκ νέου βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ και στον Θερμαϊκό η ένταση θα φτάνει τα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας