Χειμωνιάτικος ο καιρός με χαμηλές θερμοκρασίες, επιλεκτικές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος το Σάββατο 28-12-2019

2019-12-27

Άκρως χειμερινό αναμένεται το σκηνικό του καιρού το Σάββατο στην περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει νέα αισθητή πτώση από βορρά προς νότο, τοπικές βροχές να σημειώνονται στα ανατολικά και νότια πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται στα ορεινά - ημιορεινά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 28/12/2019

Στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο, η ημέρα θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα τελειώσει αρκετά έως πολύ καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και λίγες τοπικές νεφώσεις, πιο πυκνές κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου όπου κατά διαστήματα ενδέχεται να σημειώνονται ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις. Σχεδόν παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στην Μακεδονία και την Θράκη με διαστήματα με ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές νεφώσεις που δεν αποκλείεται να δώσουν ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις κυρίως σε περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα το μεσημέρι και το απόγευμα. Από τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες τις Κυκλάδες την βόρεια Εύβοια και την Κρήτη, ο καιρός θα είναι επιδεινωμένος από την αρχή της ημέρας με βροχές στα πεδινά παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά τμήματα (πάνω από τα 400 με 500 μέτρα στην νότια Χαλκιδική, πάνω από τα 500 με 600 μέτρα στην Εύβοια και πάνω από τα 1100 με 1200 μέτρα στην Κρήτη). Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός προς το μεσημέρι στην Πελ/νησο με βροχές στα νότια τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος (μικρή πιθανότητα και για πρόσκαιρη καταιγίδα) και αξιόλογες χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 με 700 μέτρα στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελ/νησο. Μικρή πιθανότητα για λίγες ασθενείς τοπικές βροχές υπάρχει για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών, οι όποιες χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα έχουν σταματήσει με εξαίρεση την νοτιοανατολική Χαλκιδική όπου θα χιονίζει κατά διαστήματα πάνω από τα 300 μέτρα και θα βρέχει στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα. Από τα νοτιότερα και ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική και βόρεια Πελ/νησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και θα εκδηλώνονται αξιόλογες βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά: Νοτιοανατολική Θεσσαλία, Βοιωτία πάνω από τα 250 με 300 μέτρα, υπόλοιπη ανατολική Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 400 με 600 μέτρα, Πελ/νησος πάνω από τα 400 μέτρα, Κρήτη πάνω από τα 900 με 1000 μέτρα)

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και στο Αιγαίο από Β διευθύνσεις με την ίδια περίπου ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -4 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 0 έως 10 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 4 έως 12 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική περιμένουμε αρχικά αίθριο καιρό με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια σε ολόκληρο τον νομό. Βαθμιαία προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις πυκνότερες στα πιο βόρεια τμήματα. Τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα καταστεί άστατος και κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης κυρίως στα κεντρικά και βόρεια πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα και λιγότερο στα νοτιότερα τμήματα, φαινόμενα τα οποία θα επιμείνουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα μετά το μεσημέρι οι οποίες τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα πυκνώσουν. Το ελάχιστο υψόμετρο χιονόπτωσης εκτιμάται γύρω στα 400 με 500 μέτρα στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα προς το βράδυ γύρω στα 250 με 300 μέτρα. Το βράδυ χιονόπτωση θα σημειωθεί και στην Πεντέλη πάνω από τα 700 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις μέτριας έντασης 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και τα δυτικά η μέγιστη θα κυμαίνεται 3 με 5 βαθμούς πιο κάτω

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά καλός καιρός από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας με λίγες τοπικές νεφώσεις πυκνότερες στα γύρω ορεινά όπου δεν αποκλείεται το μεσημέρι και το απόγευμα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας