Χιόνια "εξπρές" στα βόρεια και κεντρικά πεδινά - Ο καιρός την Παρασκευή 15/01/2021

2021-01-14

Εμφανώς χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Παρασκευής, (αλλά και των επόμενων 4 με 5 ημερών τουλάχιστον στην χώρα μας), καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώσουν αισθητότατη πτώση ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Παράλληλα μέσα στην Παρασκευή αναμένεται να έχουμε και ένα πολύ σύντομο πέρασμα χιονοπτώσεων από κεντρικές και βόρειες πεδινές περιοχές

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 15/01/2021

Νωρίς την νύχτα μέχρι το ξημέρωμα της ημέρας, ο καιρός στην βόρεια Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πρόσκαιρη επιδείνωση καθώς οι νεφώσεις θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Η επιδείνωση αυτή σε συνδυασμό με τις ψυχρότερες αέριες μάζες, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, με τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα ωστόσο να εντοπίζονται στην δυτική Μακεδονία και στις δυτικότερες περιοχές της κεντρικής Περιφέρειας. Πολύ γρήγορα μέχρι και νωρίς το πρωί, αυτά τα φαινόμενα θα κατέλθουν νοτιότερα και θα περάσουν πάνω από την Θεσσαλία και τα πολύ βόρεια τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, όπου και θα δώσουν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τοπικά αξιόλογες (πάνω από τα 150 με 200 μέτρα στην Θεσσαλία και πάνω από τα 400 με 500 μέτρα στην βόρεια Στερεά Ελλάδα), ενώ αξιόλογες βροχές αναμένεται να σημειωθούν στα νησιά του βορείου Αιγαίου (με χιονοπτώσεις στα ορεινά της Λέσβου, ίσως πρόσκαιρα έως τα 300 μέτρα). Το πρωί, καθώς ο καιρός θα έχει ήδη βελτιωθεί σε όλα τα κεντρικά και τα βόρεια, θα έχουμε σύντομη επιδείνωση στις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο με βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ και στην Κρήτη αναμένεται σταδιακά να ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές. Κάποιες τοπικές βροχές κατά την διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να εκδηλωθούν και στην δυτική Ελλάδα, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. 

Όπως είπαμε και προηγουμένως, ο καιρός τις πρωινές ώρες θα έχει βελτιωθεί σχεδόν παντού και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα έχουμε κάποιες βροχές μέχρι νωρίς το μεσημέρι και ίσως στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρες καταιγίδες. Ωστόσο θα παραμείνει αρκετά νεφελώδης ο καιρός σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, με τις νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα να είναι πιο πυκνές, ιδιαίτερα σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο.

Από αργά το απόγευμα, οι νεφώσεις θα αρχίσουν σιγά σιγά στην δυτική Ελλάδα να πυκνώνουν αρκετά και το βράδυ προς την νύχτα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές σε όλες σχεδόν τις δυτικές περιοχές. Καθώς τα φαινόμενα θα κινούνται ανατολικότερα, θα "συναντήσουν" τις ψυχρότερες αέριες μάζες, οπότε οι βροχές θα μετατραπούν αργά την νύχτα σε χιονοπτώσεις στην Ήπειρο (πιθανότητα υπάρχει και για την πόλη των Ιωαννίνων) και προς τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει να χιονίζει ασθενώς στην δυτική Μακεδονία, την δυτική Θεσσαλία και την βόρεια Στερεά Ελλάδα. Από το ξημέρωμα του Σαββάτου και μετέπειτα αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση του καιρού στα κεντρικά και βόρεια με έντονες κατά τόπους χιονοπτώσεις στα πεδινά (λεπτομέρειες σε νεότερο άρθρο). Στην υπόλοιπη χώρα και τις βραδινές ώρες ο καιρός θα παραμείνει σχετικά καλός, με αρκετές όμως νεφώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Β-ΒΔ διευθύνσεις στα 4 με 6 Μποφόρ και προοδευτικά θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, πιο εξασθενημένοι. Στο Αιγαίο αρχικά θα πνέει ένας ισχυρός Δ-ΝΔ άνεμος γύρω στα 5 με 7 Μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βοριάδες και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -7 έως 6 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 1 έως 12 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 12 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί θα υπάρχει αρκετή συννεφιά με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα πάνω από τα 700 μέτρα. Για το υπόλοιπο της ημέρας θα κυριαρχήσει πυκνή συννεφιά με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις αρχικά πολύ ενισχυμένοι στα 6 με 7 Μποφόρ και προοδευτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη νωρίς την νύχτα θα υπάρχει πυκνή συννεφιά και θα σημειωθεί βροχή η χιονόνερο στα παραθαλάσσια τμήματα και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις από τα 100 με 150 μέτρα και πάνω (ίσως πρόσκαιρη χιονόπτωση εκδηλωθεί και μέσα στην πόλη). Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και ήδη από τις πρωινές ώρες θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια μέχρι το απόγευμα. Το βράδυ αναμένεται να αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις, χωρίς ωστόσο αυτές να δίνουν κάποιο φαινόμενο. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 Μποφόρ και εδώ όμως προοδευτικά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας