Χιονιάς κεντρικής και βόρειας Ελλάδας το Σάββατο 16/01/2021 – Αναλυτικά η εξέλιξη

2021-01-14

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε προηγούμενο άρθρο, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβει χώρα μία αρκετά ισχυρή ψυχρή εισβολή στην περιοχή μας με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Είχαμε πει και τότε πως από τα προγνωστικά στοιχεία προ έκυπτε μία πολύ μεγάλη ασάφεια για το κατά πόσο αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα καταφέρουν ή όχι να συνδυαστούν με βαρομετρικό χαμηλό και να δώσουν χιονοπτώσεις, καθώς επίσης και που αναμένεται να εκδηλωθούν αυτές.

Τα τελευταία ωστόσο προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, έχουν σχηματίσει μία ξεκάθαρη εικόνα για την όλη εξέλιξη και όλα πλέον δείχνουν ότι η ημέρα του Σαββάτου θα κυλήσει με ένα πολύ αξιόλογο κύμα χιονιά το οποίο θα επηρεάσει και τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας - βορειοδυτικής Ελλάδας.


Με βάση τα τωρινά δεδομένα, στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθούν η Θεσσαλία και η κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα, καθώς εκεί τα φαινόμενα φαίνεται ότι θα αποκτήσουν πρόσκαιρα αρκετά μεγάλη ένταση και θα διατηρηθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας. Παρ' όλα αυτά πυκνές χιονοπτώσεις θα πρέπει να σημειωθούν και στην βόρεια ορεινή - ημιορεινή Πελ/νησο καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (και αξιόλογες βροχές στις πεδινές περιοχές).

Για την βόρεια Ελλάδα, χιόνια φαίνεται ότι θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και σε τμήμα της κεντρικής Περιφέρειας. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μικρότερης όμως διάρκειας από την Θεσσαλία και την βόρεια Στερεά Ελλάδα, πρόσκαιρα όμως ενδεχομένως αξιόλογες. Η Θράκη φαίνεται ότι θα έχει ένα πέρασμα χιονοπτώσεων μέσα στο Σάββατο μικρής διάρκειας ενώ και η Ήπειρος δείχνει τελικά να μπαίνει στο «κόλπο» των χιονοπτώσεων το πρώτο μισό της ημέρας (το εσωτερικό του γεωγραφικού διαμερίσματος).

Την Κυριακή ο καιρός αναμένεται να έχει βελτιωθεί ουσιαστικά σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και μόνο στα νησιά του βορείου Αιγαίου (ίσως και την βορειοανατολική Εύβοια), αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας (καθώς επίσης και τα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της Χαλκιδικής).

Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι ψυχρές αέριες μάζες θα διατηρηθούν έως την Τετάρτη και από κει και ύστερα ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει σημαντικά. Θα δούμε τις επόμενες ώρες εάν αναμένεται κάτι νεότερο από πλευράς χιονοπτώσεων την Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς φαίνεται να διέρχεται ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα νότια, το οποίο πρωτίστως θα δώσει βροχές στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 15/01/2021 και τις περιοχές όπου θα επηρεαστούν από «εξπρές» χιονοπτώσεις, μπορείτε να την βρείτε στην ενότητα «Προγνώσεις» της ιστοσελίδας μας.

Μείνετε συντονισμένοι, θα ακολουθήσουν αναλυτικές προγνώσεις με τις περιοχές που θα εκδηλωθούν οι χιονοπτώσεις, καθώς και για όλη την καιρική εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας