Διάσπαρτες μπόρες με τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια - Ο καιρός την Κυριακή 30/05/2021

2021-05-29

Εκδήλωση αστάθειας με επιλεκτικού χαρακτήρα μπόρες αλλά και λίγες τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βορειότερα ηπειρωτικά τμήματα, αναμένουμε σε γενικές γραμμές κατά την διάρκεια της Κυριακής, ενώ ταυτόχρονα ο καιρός θα είναι περισσότερο νεφελώδης συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες στις περισσότερες περιοχές. Παράλληλα οι άνεμοι δεν αναμένεται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στα Πελάγη, ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει νέα μικρή πτώση σε ολόκληρη την χώρα.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 30/05/2021

Η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με σχετικά καλό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, ωστόσο ήδη από τις πρωινές ώρες αναμένονται τοπικές συννεφιές στις περισσότερες περιοχές. Δεν αποκλείεται μάλιστα μέσα στο πρωί να ψιχαλίσει ή να βρέξει τοπικά στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου, της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης στην ορεινή - ημιορεινή Κρήτη. 

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, αναμένεται σταδιακή πύκνωση των νεφώσεων στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, με έμφαση τα ορεινά και τα ημιορεινά τμήματα. Έτσι το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται μπόρες τοπικού χαρακτήρα και καταιγίδες, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τα ορεινά - ημιορεινά τμήματα της Θράκης και της Μακεδονίας. Μάλιστα στα βορειότερα τμήματα της Θράκης και κυρίως στην Ροδόπη και τον Έβρο, είναι αρκετά πιθανό πρόσκαιρα τα φαινόμενα να παρουσιάσουν αρκετά έντονο χαρακτήρα

Πρόσκαιρες μπόρες τοπικού χαρακτήρα, αναμένεται να σημειωθούν επίσης στα βορειότερα ορεινά τμήματα της Ηπείρου, στην ορεινή - ημιορεινή δυτική Θεσσαλία και στην βόρεια ορεινή - ημιορεινή Στερεά Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης παροδικής καταιγίδας

Κατά την διάρκεια των βραδινών - νυχτερινών ωρών, αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση του καιρού στην βόρεια Ελλάδα με αρκετές βροχές αρχικά στην δυτική και κεντρική Μακεδονία και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, όπου μάλιστα θα είναι τοπικά αρκετά ισχυρές.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 5 Μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι με παρόμοιες σχεδόν εντάσεις. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 11 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 14 έως 28 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 17 έως 24 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή συννεφιά στο σύνολο του νομού, η οποία προς το μεσημέρι δεν αποκλείεται να αφήσει στο πέρασμά της πρόσκαιρες ασθενείς τοπικές βροχές μικρής όμως διάρκειας. Αραίωση των νεφώσεων και περισσότερα διαστήματα με ηλιοφάνεια, αναμένουμε από νωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α-ΝΑ κυρίως διευθύνσεις με την ένταση να μην ξεπερνά τα 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε και εδώ στο ξεκίνημα της ημέρας τοπικές συννεφιές με ενδιάμεσα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν μπόρες κυρίως στα γύρω ορεινά και στα ανατολικά τμήματα του νομού, με πιθανότητα παροδικής καταιγίδας. Πρόσκαιρη γενίκευση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ με περισσότερες βροχές σε όλο σχεδόν νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας