Δυναμική επιστροφή του Χειμώνα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις μετά τις 27 Φλεβάρη 2022

2022-02-25

"Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει Καλοκαίρι θα μυρίσει, μα αν τύχει και κακιώσει μες το χιόνι θα μας χώσει", λέει το γνωστό σε όλους μας ρητό το οποίο και επιβεβαιώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς ο Φλεβάρης είναι μεν αμιγώς χειμωνιάτικος μήνας αλλά δεν λείπουν και οι "ανοιξιάτικες παρενθέσεις". Έτσι λοιπόν μετά και το πέρας της τελευταίας ατμοσφαιρικής διαταραχής που είχε σαν συνέπεια την εκδήλωση τοπικών βροχοπτώσεων και καταιγίδων (με τα μεγαλύτερα ποσά υετού να καταγράφονται στο νότιο - νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας μας), αλλά και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ο καιρός τις τελευταίες ώρες εμφανίζει σημάδια αισθητής βελτίωσης. Ωστόσο οι καλές καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να διατηρηθούν για πολλές ώρες.

Εκτενώς στην τελευταία μας εκτίμηση είχαμε αναφερθεί στην τάση της γενικής εικόνας του καιρού έως τις αρχές Μαρτίου και είχαμε μιλήσει για μία σοβαρή καιρική μεταβολή που την αναμένουμε από το βράδυ του Σαββάτου 26/02/2022 και κυρίως την Κυριακή 27/02/2022 και από τα βορειοδυτικά. Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία έτσι όπως αυτά αντλούνται από τα προγνωστικά μοντέλα καιρού, επιβεβαιώνουν αυτήν την εξέλιξη και έτσι ο φετινός Φλεβάρης θα ρίξει αυλαία με κακοκαιρία η οποία θα χαρακτηριστεί από έντονες κατά τόπους βροχές, ισχυρές καταιγίδες, πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στη βόρεια Ελλάδα και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας που φαίνεται να διατηρείται τουλάχιστον έως τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου (εδώ φαίνεται να επιβεβαιώνεται το άλλο γνωστό ρητό "Μάρτης γδάρτης").

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά για να δούμε τι θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ημέρες:

Η σοβαρή αυτή καιρική μεταβολή, οφείλεται επί της ουσίας στην κάθοδο μιας νέας ατμοσφαιρικής διαταραχής από την βόρεια - βορειοδυτική Ευρώπη και στον σχηματισμό ενός καλά οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της κεντροβόρειας Ιταλίας. Το βαρομετρικό χαμηλό πρόκειται σταδιακά να κινηθεί ανατολικότερα προς την χώρα μας, μεταβάλλοντας έτσι τον καιρό από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα καιρικά φαινόμενα. Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει σταδιακά από το απόγευμα - βράδυ του Σαββάτου επηρεάζοντας πρώτα την βορειοδυτική Ελλάδα και γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα σχεδόν τα δυτικά, ενώ κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα κινούνται σταδιακά ανατολικά και ελαφρώς βόρεια. Παράλληλα η καιρική αυτή επιδείνωση θα συνδυαστεί και με την ύπαρξη αρκετά ψυχρών αερίων μαζών στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, κάτι που θα έχει σαν συνέπεια την εκδήλωση πυκνών έως πολύ πυκνών χιονοπτώσεων πέρα από τα περισσότερα ορεινά ηπειρωτικά και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με πολύ χαμηλό υψόμετρο.Έτσι λοιπόν από το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται η έναρξη των βροχοπτώσεων η οποία θα αφορά αρχικά το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Γρήγορα μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής, έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα απασχολήσουν όλα τα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο. Ταυτόχρονα χιονοπτώσεις έως το ξημέρωμα θα πρέπει ήδη να απασχολούν τις περισσότερες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και μέχρι το πρωί θα χιονίζει πυκνά έως πολύ πυκνά σε Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και κατά πάσα πιθανότατα και στα Γρεβενά. Πυκνές χιονοπτώσεις το πρωί της Κυριακής αναμένονται και στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, ενώ και στα Ιωάννινα αν και οριακά φαίνεται ότι τις πρωινές τουλάχιστον ώρες θα σημειωθούν πρόσκαιρες πυκνές χιονοπτώσεις.


Πολύ γρήγορα μέσα στις πρωινές ώρες της Κυριακής το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινηθεί ανατολικότερα και θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική - ανατολική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα τόσο στη δυτική Ελλάδα, όσο και στις περιοχές της κεντρικής - βόρειας Ελλάδας είναι πιθανό να παρουσιάσουν τοπικά σημάδια σφοδρής ραγδαιότητας, να συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Όπως όμως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα επικρατήσουν κυρίως στη βόρεια Ελλάδα θα ρίξουν σημαντικά τα υψόμετρα χιονόπτωσης και στην κεντρική Μακεδονία, επομένως πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία και στα πιο ψηλά της Βέροιας. Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι χιονοπτώσεις οι οποίες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι και μετέπειτα πέρα από τα γύρω ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, τουλάχιστον έως τα 200 μέτρα. Το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης φαίνεται να βρίσκεται σε μία αρκετά οριακή κατάσταση, κατά πάσα πιθανότατα όμως μετά το μεσημέρι όπου θα μπει "βαρδάρης" θα χιονίσει πιθανώς πυκνά και μέσα στην πόλη (βέβαιη είναι η χιονόπτωση για τις παρυφές της πόλης, όσον αφορά το κέντρο θα πούμε περισσότερα σε νεότερη πρόγνωση το Σάββατο). Χιονοπτώσεις προς το απόγευμα της Κυριακής θα σημειωθούν και στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και θα είναι αρκετά έως πολύ πυκνές (περίπου πάνω από τα 400 μέτρα), ενώ στην Θράκη το βράδυ θα χιονίζει πολύ πυκνά ακόμα και κάτω από τα 300 μέτρα ιδιαίτερα στον Έβρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης στα ορεινά - ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής - βόρειας Στερεάς Ελλάδας.


Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής η κακοκαιρία θα έχει κινηθεί αρκετά ανατολικά και θα επηρεάζει τα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ η Θράκη θα δέχεται βροχές ισχυρές στα παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στο εσωτερικό των νομών πάνω από τα 150 με 200 μέτρα.


Όσον αφορά τώρα την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού, αυτό που φαίνεται είναι ότι η ατμοσφαιρική διαταραχή θα διατηρηθεί και στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας, ενώ ένα νέο χαμηλό φαίνεται να μας επηρεάζει την Τρίτη 01/03/2022 δίνοντας εκ νέου πυκνές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία, ενώ ταυτόχρονα ο καιρός φαίνεται ότι θα ψυχράνει ακόμα περισσότερο και έτσι είναι πιθανό να παρατηρηθούν χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας και της κεντρικής - βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, η τάση του καιρού διαμορφώνεται άκρως χειμωνιάτικη για τις επόμενες ημέρες, κάτι που δείχνει να κρατάει κατά πάσα πιθανότατα για όλο το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα με νεότερο άρθρο.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας