Δυνατές μπόρες, βροχές και καταιγίδες στα βόρεια - Ο καιρός την Δευτέρα 07/06/2021

2021-06-06

Μία εβδομάδα όπου ο καιρός αναμένεται να είναι πολύ άστατος λόγω θερμικής αστάθειας, ξεκινάει για την χώρα μας ήδη από την Δευτέρα όπου έντονες μπόρες, βροχές και καταιγίδες θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας κυρίως ηπειρωτικής χώρας. Το αίτιο αυτού του έντονα άστατου καιρού των επόμενων ημερών, θα είναι οι ψυχρότερες αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας οι οποίες θα παραμείνουν πάνω από την χώρα μας σχεδόν όλη την νέα εβδομάδα δημιουργώντας συνθήκες έντονης αστάθειας, η οποία σταδιακά μέσα στην εβδομάδα θα εκδηλώνεται με δυνατά κατά τόπους φαινόμενα σχεδόν σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Δευτέρα 07/06/2021

Από το ξεκίνημα της ημέρας, αυξημένη συννεφιά θα παρατηρηθεί στην βορειοανατολική χώρα και συγκεκριμένα στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και θα σημειωθούν μπόρες τοπικού χαρακτήρα, περιορισμένες στα πιο ορεινά τμήματα. Γρήγορα και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, κατακόρυφες αναπτύξεις νεφώσεων θα παρατηρηθούν σε ολόκληρη την Μακεδονία και την Θράκη και μέσα στο μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στα περισσότερα ορεινά - ημιορεινά τμήματα. Γενικευμένη αστάθεια με τοπικά ισχυρές μπόρες, βροχές και καταιγίδες αναμένεται προς το απόγευμα, επηρεάζοντας πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας με τα φαινόμενα κατά τόπους να παρουσιάζουν σημάδια σφοδρής ραγδαιότητας, να συνοδεύονται από μεγάλες εντάσεις ανέμων και ενδεχομένως από ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Κάποιες πιο τοπικές και ασθενείς βροχοπτώσεις, ενδέχεται να φτάσουν έως τα νησιά του θρακικού και τις βόρειες Σποράδες νωρίς το βράδυ, ενώ πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων και μεγαλύτερη τοπικότητα αυτών, αναμένεται τις νυχτερινές ώρες προς την αλλαγή της ημέρας.

Αυξημένη πιθανότητα αστάθειας υπάρχει επίσης για την Θεσσαλία (κυρίως για το βόρειο τμήμα του γεωγραφικού διαμερίσματος), οπότε το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν μπόρες ή και παροδικές καταιγίδες. Παροδική μπόρα δεν αποκλείεται επίσης να σημειωθεί κατά τις ίδιες ώρες στην ορεινή Ήπειρο.

Στην υπόλοιπη χώρα οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να είναι αρκετά καλύτερες με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια ιδίως στα νησιά του ανατολικού και νοτίου Αιγαίου, της νότιας Πελ/νησου και των νησιών του Ιονίου. Ωστόσο στην Στερεά Ελλάδα και την κεντρική - βόρεια Πελ/νησο, θα αναπτυχθούν νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες πρόσκαιρες επιλεκτικές μπόρες στα ορεινά.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση να φτάνει στα ανοιχτά τα 6 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ-ΒΔ διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά στα ανοιχτά των Κυθήρων το απόγευμα έως 7 Μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει αρχικά ένας ασθενής Ν γύρω στα 2 με 4 Μποφόρ, στρεφόμενος σε Β το βράδυ.

Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 13 έως 29 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 28 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 13 έως 31 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 34 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 18 έως 30 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Τονίζεται ότι κατά την διάρκεια των φαινομένων στην βόρεια Ελλάδα, οι μέγιστες τιμές θα υποχωρήσουν απότομα έως και 5 με 7 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας αίθριο καιρό με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν νεφώσεις στους γύρω ορεινούς όγκους, οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και ίσως σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή στα βορειοδυτικά - βόρεια ορεινά. Πιθανότητα παροδικής βροχής υπάρχει επίσης για τις βραδινές ώρες στα βορειοανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε στο ξεκίνημα της ημέρας λίγες νεφώσεις περιορισμένες στα γύρω ορεινά και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα αναπτυχθούν αυξημένες νεφώσεις οι οποίες ώρα με την ώρα θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες κυρίως περιμετρικά της πόλης, το απόγευμα και το βράδυ όμως αναμένονται γενικευμένες βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν κυρίως διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή πτώση όμως κατά την διάρκεια των φαινομένων.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας