Εισβολή πολικού ψύχους με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις και καταιγίδες στα νότια - Ο καιρός το Σάββατο 22/01/2022

2022-01-21

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού τις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ως αποτέλεσμα της σταδιακής κατάβασης πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια. Ήδη σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία έχει σημειώσει αισθητή πτώση, κάτι το οποίο θα συνεχίζεται ώρα με την ώρα σε πιο έντονο βαθμό, ενώ βαθμιαία αισθητή πτώση θα παρατηρηθεί σε ολόκληρη την χώρα. Η α' φάση αυτής της μεταβολής θα έχει ως κυριότερο χαρακτηριστικό τη σημαντική μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ οι χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά θα είναι επιλεκτικές και πρόσκαιρες, εν αντιθέσει με το κεντρικό και νότιο νησιωτικό τμήμα του Αιγαίου όπου θα επηρεαστεί πιο αξιόλογα από χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (αυτό αφορά την Κυριακή για την οποία θα υπάρχει νεότερη πρόγνωση και θα διευκρινιστούν λεπτομέρειες για πιθανές χιονοπτώσεις στα ανατολικά - νοτιοανατολικά ηπειρωτικά). Η β' φάση με βάση τις τελευταίες ανανεώσεις των προγνωστικών μοντέλων, δείχνει να είναι αρκετά σοβαρή με σημαντικές χιονοπτώσεις να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Και για αυτήν την εξέλιξη θα ενημερωθείτε εκτενώς μέσα από την ιστοσελίδα μας. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 22/01/2022

Οι περισσότερες περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας αναμένεται να έχουν αρκετά έως πολύ καλές καιρικές συνθήκες από άποψη φαινομένων, καθώς θα κυριαρχήσουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και οι νεφώσεις θα είναι περιορισμένες. Εξαίρεση θα αποτελέσει η περιοχή της νοτιοανατολικής Μακεδονίας (περιοχές κοντά στην Καβάλα), η νοτιοανατολική Χαλκιδική και η Θάσος όπου μέσα στην νύχτα έως και νωρίς το πρωί θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά η οποία θα δώσει χιονοπτώσεις πρόσκαιρα μάλιστα αξιόλογες έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Επιπλέον τα ενδότερα δυτικά τμήματα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου στο ξεκίνημα της ημέρας θα έχουν πρόσκαιρες νεφώσεις με ασθενείς κατά βάση βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά τμήματα. 

Από το ύψος της κεντρονότιας - νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην κεντρική - ανατολική και βόρεια Στερεά Ελλάδα και στην βορειοανατολική Πελ/νησο, η ημέρα θα ξεκινήσει με αυξημένες νεφώσεις. Αυτή η συννεφιά μέχρι νωρίς το πρωί θα δώσει πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας με βελτίωση στη συνέχεια, ενώ η κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα θα έχει χιονόνερο στα παραθαλάσσια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις έως νωρίς το απόγευμα ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα (βλέπετε ενδεικτικά στο χάρτη). Βροχές ή χιονόνερο θα σημειώνονται και στα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα της βορειοανατολικής Πελ/νησου, με τα χιόνια να κατεβαίνουν έως τα 300 μέτρα. Μέχρι και το απόγευμα πάντως ο καιρός θα πρέπει να έχει βελτιωθεί σε όλα σχεδόν τα προαναφερθέντα τμήματα. 

Με αυξημένη συννεφιά θα ξεκινήσει η ημέρα και στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος), οπότε αρχικά θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί και εδώ. Αντίθετα στις Κυκλάδες ο καιρός θα είναι πιο μουντός καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με βροχές κατά διαστήματα, ενώ Κρήτη και Δωδεκάνησα θα δέχονται έντονα κατά περιόδους φαινόμενα (θα παρατηρηθούν καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και πυκνές χιονοπτώσεις στην ορεινή Κρήτη με τα υψόμετρα έως το τέλος της ημέρας να πέφτουν στα 700 μέτρα και με περαιτέρω πτώση αυτών την Κυριακή).

Από αργά όμως τη νύχτα του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής, θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις από το βόρειο Αιγαίο οι οποίες θα κατευθύνονται νοτιότερα. Αυτές οι νεφώσεις μέσα στην Κυριακή θα δώσουν χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές - παραθαλάσσιες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, με τα φαινόμενα να φτάνουν σε Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη και οριακά ίσως πρόσκαιρα στην Αττική. Περισσότερες λεπτομέρειες όμως για τον καιρό της Κυριακής θα έχουμε σε επόμενή μας πρόγνωση. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις και θα είναι ενισχυμένοι με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα πάρουν σταδιακά το πάνω χέρι με εντάσεις γύρω στα 6 Μποφόρ και θα είναι πολύ ψυχροί. 

Η θερμοκρασία σε αισθητότατη πτώση, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -13 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -3 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -2 έως 11 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 6 έως 13 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετή συννεφιά και με βροχές στα περισσότερα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε όλα τα γύρω ορεινά - ημιορεινά, με τα υψόμετρα όμως να πέφτουν σημαντικά προς το μεσημέρι. Χιόνια θα παρατηρηθούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Αττικής, ενώ δεν αποκλείεται για λίγο νωρίς το μεσημέρι να καταφέρει να χιονίσει στα βόρεια προάστια (ίσως κάνουν την εμφάνισή τους νιφάδες και στο κέντρο της Αθήνας). Πάντως μετά το μεσημέρι τα όποια φαινόμενα θα πρέπει σταδιακά να σταματήσουν και ο καιρός θα έχει την τάση να βελτιώνεται. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΔ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα κυμαίνεται 3 με 4 βαθμούς πιο κάτω. 

Στην Θεσσαλονίκη η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει αρκετά καλά με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Προς το απόγευμα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις από τα βόρεια και υπάρχει μικρή πιθανότητα το βράδυ για πολύ λίγο να παρατηρηθεί τοπική χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας