Εισβολή πολικού ψύχους με πυκνές χιονοπτώσεις από τα βόρεια - Ο καιρός το Σάββατο 13/02/2021

2021-02-12

Εντυπωσιακή αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια του Σαββάτου στο μεγαλύτερο μέρος πρώτα της βόρειας Ελλάδας και αργότερα και της κεντρικής. Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει και μέσα από προηγούμενα άρθρα, επίκειται ένα πολικό κύμα ψύχους το οποίο ήδη στην βόρεια Ελλάδα έχει ρίξει σημαντικά τον υδράργυρο ενώ μέσα στο Σάββατο αναμένεται περαιτέρω πολύ σημαντική πτώση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της σημαντικής αυτής αλλαγής του καιρού, θα είναι αρχικά οι βροχές οι οποίες θα επηρεάζουν τα βορειοδυτικά τμήματα και καθώς τα φαινόμενα θα επεκτείνονται ανατολικότερα, θα "συναντήσουν" αυτές τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες και θα δώσουν πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις πρώτα στις πεδινές περιοχές της βόρειας - βορειοδυτικής Ελλάδας και μέχρι το τέλος της ημέρας οι χιονοπτώσεις αυτές θα κατέβουν αρκετά νοτιότερα. 

Ας δούμε αναλυτικά την όλη εξέλιξη του καιρού για το Σάββατο 13/02/2021 

Οι νυχτερινές καθώς και οι πολύ πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας, αναμένεται να κυλήσουν σε γενικές γραμμές ομαλά στις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Θα έχουμε παρ' όλα αυτά κάποια σύννεφα τα οποία κατά τόπους και κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και στην περιοχές των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελ/νησου, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές μπόρες (ίσως λίγο πιο αξιόλογες μεταξύ των παράκτιων περιοχών της Αργολίδας και της βόρειας Λακωνίας). 

Όσο θα βαδίζουμε προς τις πρωινές ώρες, τα σύννεφα στην βορειοδυτική Ελλάδα θα αρχίσουν να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και λίγο πριν την ανατολή του Ηλίου θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται κάποιες τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο και τα παράκτια τμήματα της Ηπείρου. Γρήγορα πάντως τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκτείνονται ανατολικότερα και θα μεταφραστούν σε αρχικά ασθενείς χιονοπτώσεις στην δυτική Μακεδονία (ίσως τοπικά και στην κεντρική Μακεδονία), φαινόμενα τα οποία πάντως προοδευτικά θα ενταθούν

Μεγάλο αναμένεται να είναι το καιρικό ενδιαφέρον καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού καθώς θα μας πλησιάζει από τα δυτικά, θα προκαλεί σταδιακά ολοένα και πιο γενικευμένη κακοκαιρία. Έτσι μέσα στο μεσημέρι πολύ αξιόλογες βροχές αναμένεται να σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου (πρώτα στο βόρειο) και σταδιακά στην Ήπειρο και την δυτική Στερεά Ελλάδα με τα χιόνια αν και πολύ πυκνά, να είναι αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα στην Ήπειρο, πάνω από τα 800 με 900 μέτρα (100 με 200 μέτρα πιο χαμηλά στα τμήματα που βρίσκονται κοντά στην οροσειρά της Πίνδου)

Χιονιάς ιδιαίτερα ισχυρός αναμένεται να σαρώνει όλες τις πεδινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας από νωρίς το μεσημέρι και μετέπειτα, (και μέσα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων) αλλά και τα δυτικότερα κυρίως τμήματα της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας ακόμα και σε πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές. Καλύτερος θα είναι ο καιρός στην υπόλοιπη βορειοανατολική Ελλάδα (ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά θρακικού) καθώς εδώ θα υπάρχει μόνον πυκνή συννεφιά. 

Κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάζει και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Εδώ αρχικά θα εκδηλώνονται βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πυκνές στα δυτικά και βόρεια ορεινά - ημιορεινά. Μέσα στο μεσημέρι όμως τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατεβαίνουν ολοένα και περισσότερο, οπότε κυρίως σε δυτική και βόρεια Θεσσαλία δεν αποκλείεται ήδη να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις και μέχρι τα 200 με 300 μέτρα

Βροχές θα σημειωθούν σε Σποράδες, κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και βόρεια Πελ/νησο, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι καλύτερος με λίγες νεφώσεις, πιο πυκνές στην Κρήτη. Από το απόγευμα ασθενείς βροχές θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Σοβαρή κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας τις βραδινές και τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου, τόσο από πλευράς ισχυρών βροχοπτώσεων, όσο και από πλευράς πολύ πυκνών κατά τόπους χιονοπτώσεων. Πολλές και δυνατές βροχές αναμένεται να σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, με τα φαινόμενα μάλιστα κατά τόπους και κατά διαστήματα να παρουσιάζουν σημάδια πολύ μεγάλης έντασης. Βροχές αξιόλογες αναμένεται επίσης να σημειωθούν σε Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα, κεντρική και βορειοανατολική Πελ/νησο και νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως την Λέσβο), ενώ πολύ πιο τοπικά θα είναι τα όποια φαινόμενα στα υπόλοιπα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. 

Η δυτική και σχεδόν ολόκληρη η κεντρική Μακεδονία, τα πιο ανατολικά τμήματα της Ηπείρου (συμπεριλαμβανομένης και της πόλης των Ιωαννίνων μετά τα μεσάνυχτα προς την αλλαγή της ημέρας) και οι περισσότερες περιοχές της δυτικής - κεντρικής και βόρειας Θεσσαλίας, θα επηρεάζονται από πολύ πυκνές και κατά τόπους σφοδρές χιονοπτώσεις, φαινόμενα τα οποία θα διατηρηθούν με την ίδια ένταση και μετά τα μεσάνυχτα αλλά και το μεγαλύτερο διάστημα της Κυριακής (θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση). Καλό θα είναι όσοι πρέπει να μετακινηθείτε στις περιοχές αυτές, να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες, ακόμα και μέσα στα κέντρα μεγάλων πόλεων. 

Αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας, φαίνεται ότι θα καταφέρουν να επηρεαστούν από χιονοπτώσεις και οι πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (με πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα όμως), ενώ στο θρακικό φαίνεται πως λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα

Οι άνεμοι στο Ιόνιο γενικά θα πνέουν από Ν διευθύνσεις αρχικά ασθενείς, ενώ το βράδυ θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση και θα φτάνουν τα 4 με 6 Μποφόρ (μέχρι το πρωί της Κυριακής θα το γυρίσει σε βοριά σε όλο το Πέλαγος). Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο σε γενικές γραμμές θα πνέει ένας πολύ ασθενής νοτιάς που δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 3 με 4 Μποφόρ. Αντίθετα όμως στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει πολύ ψυχρός βοριάς ο οποίος θα έχει την τάση να εντείνεται ολοένα και περισσότερο και μέχρι αργά το βράδυ θα φτάνει την ένταση των 6 με 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση στα βόρεια, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από -5 έως 3 βαθμούς, στα δυτικά από 3 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 2 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 15 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 3 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα βόρεια, κατά τόπους ολικός στην δυτική Μακεδονία. 

Στην Αττική από το ξεκίνημα της ημέρας θα έχουμε αυξημένη συννεφιά η οποία θα δίνει τοπικού χαρακτήρα βροχές ασθενείς κατά βάση. Μετά το μεσημέρι και κυρίως προς τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμένονται πιο αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού, ενώ παρόμοιο θα παραμείνει το σκηνικό του καιρού και κατά την διάρκεια της νύχτας. Την νύχτα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στην κορυφή της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε από το ξεκίνημα της ημέρας αυξημένες νεφώσεις και μέσα στις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις, ίσως μάλιστα αξιόλογες και μέσα στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ των μεσημβρινών και των απογευματινών ωρών, θα πρέπει να σημειώνονται χιονοπτώσεις οι οποίες θα παρουσιάζουν αυξομειούμενη ένταση. Στο κέντρο της πόλης θα έχουμε διαστήματα που θα εκδηλώνονται πιο αξιόλογης έντασης χιονοπτώσεις και αντίστοιχα που το φαινόμενο θα παρουσιάζει ύφεση. Περιμετρικά της πόλης και κυρίως στα πιο βόρεια - βορειοδυτικά τμήματα τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα. Ωστόσο καθώς θα βαδίζουμε προς το βράδυ και κυρίως αργά την νύχτα, πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές, οι οποίες μάλιστα θα διατηρηθούν και το μεγαλύτερο διάστημα της Κυριακής. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με την ένταση να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 2 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας