Εκ νέου επιδείνωση του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές σε πολλές περιοχές - Πρόγνωση καιρού Ελλάδος την Παρασκευή 27-03-2020

2020-03-26

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού στην χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τοπικά ισχυρές βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες. Παράλληλα οι άνεμοι τοπικά θα είναι αρκετά ισχυροί ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 27/03/2020 

Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού στα δυτικά και συγκεκριμένα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο με αξιόλογες βροχές. Μάλιστα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και την δυτική και νότια παράκτια ζώνη της Πελ/νησου τα φαινόμενα ενδεχομένως θα παρουσιάσουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης και δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα οι τοπικές βροχές θα συνεχιστούν στην Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα, την Πελ/νησο, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες ενώ στην Κρήτη προς το ξημέρωμα τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα και δεν αποκλείονται διάσπαρτες καταιγίδες. Πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα φαινόμενα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινότερα, καθώς επίσης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ στην Θράκη αναμένεται μόνο πυκνή συννεφιά. 

Καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται στα δυτικά με τα φαινόμενα να αποκτούν πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα ενώ θα υπάρξουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Και στην Κρήτη ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση με διαστήματα με ηλιοφάνεια (σταδιακά και στις Κυκλάδες). Στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, τα ανατολικότερα τμήματα της Ηπείρου, την Θεσσαλία και τις Σποράδες θα συνεχιστούν οι βροχές οι οποίες τοπικά θα είναι αξιόλογες ενώ στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την βορειοανατολική Πελ/νησο τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν και έντονο χαρακτήρα. Κάπως πιο αξιόλογες βροχές αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών οι βροχές θα περιοριστούν στα βορειότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, το βόρειο Αιγαίο και την κεντρική Μακεδονία ενώ ασθενή φαινόμενα θα σημειώνονται και στο ανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο δεν αποκλείεται προς τα μεσάνυχτα να εκδηλωθούν και πάλι τοπικές βροχές, πιο ασθενείς όμως αυτήν την φορά με μικρή πιθανότητα τοπικής καταιγίδας

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και στα βόρεια το πρωί πιθανώς έως 6 Μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Δ κυρίως διευθύνσεις, αρκετά ισχυροί με ένταση μέχρι 7 Μποφόρ και στο υπόλοιπο Πέλαγος από ΒΑ κυρίως διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 5 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 9 έως 16 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στην νύχτα αναμένεται συννεφιά η οποία θα συνεχίσει να δίνει βροχές ασθενείς κατά βάση κυρίως στα βορειότερα τμήματα. Προς το ξημέρωμα ο καιρός θα παρουσιάσει λίγο μεγαλύτερη επιδείνωση με περισσότερες βροχές σχεδόν στο σύνολο του νομού. Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές κυρίως ώρες δεν αποκλείεται να είναι κατά τόπους ισχυρά ενώ ουσιαστική βελτίωση αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΔΒΔ διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε συννεφιά με βροχές καθ'όλη την διάρκεια της ημέρας, κατά διαστήματα αξιόλογης έντασης. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας