Εκ νέου επιδείνωση του καιρού με βροχές και τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις - Ο καιρός το Σάββατο 05/03/2022

2022-03-04

Νέα μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και κυρίως το β' μισό της ημέρας, καθώς ένα νέο σύστημα θα μας έρθει από τα δυτικά και θα δώσει βροχές αρκετά αξιόλογες πρωτίστως στα δυτικά, γρήγορα στις περισσότερες κεντρικές και βόρειες περιοχές και σε δεύτερο χρόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το σύστημα αυτό και πάλι θα συνδυαστεί με αρκετά ψυχρές αέριες μάζες στη βόρεια Ελλάδα και έτσι τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται υπό τη μορφή χιονοπτώσεων σε όλα σχεδόν τα ορεινά ηπειρωτικά, σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με αρκετά χαμηλό υψόμετρο. Αντίθετα, τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου θα μείνουν σχεδόν ανεπηρέαστα από αυτήν τη μεταβολή, καθώς τα όποια φαινόμενα θα έχουν πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 05/03/2022

Στο ξεκίνημα της ημέρας ο καιρός θα είναι ήδη άστατος στο μεγαλύτερο κομμάτι της δυτικής Ελλάδας με τοπικές βροχές οι οποίες θα εστιάζονται κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελ/νησο. Άστατος θα είναι ο καιρός και στη βόρεια Ελλάδα με διαστήματα βροχοπτώσεων μέτριας γενικά έντασης να επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στις πιο ορεινές περιοχές των τμημάτων αυτών καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με αρκετά χαμηλό υψόμετρο. Βροχές τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλώνονται επίσης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, φαινόμενα τα οποία δεν αναμένεται να εμφανίσουν κάποια αξιόλογη ένταση, ενώ από το ύψος της κεντρικής - νότιας Θεσσαλίας και νοτιότερα, η ημέρα θα ξεκινήσει με πυκνή συννεφιά και περιορισμένα τα όποια φαινόμενα. 

Καθώς όμως θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο με αξιόλογες βροχές να απασχολούν το σύνολο της δυτικής Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερα έντονα δείχνουν να είναι τα φαινόμενα στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική - βορειοδυτική Πελ/νησο (ίσως εκδηλωθούν λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα ανοιχτά του Ιονίου). Γρήγορα οι βροχές αυτές θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας αξιόλογα ολόκληρη την Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα και την κεντρική - βόρεια Πελ/νησο. Ταυτόχρονα, πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα πρέπει να σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας σε υψόμετρα άνω των 700 μέτρων, της κεντρικής και βόρειας Στερεάς Ελλάδας σε υψόμετρα άνω των 800 με 900 μέτρων και της βόρειας Πελ/νησου πάνω από τα 1200 μέτρα. Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο οι βροχές θα είναι πιο τοπικές και θα εκδηλωθούν κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. 

Προοδευτική επιδείνωση του καιρού ωστόσο αναμένεται και στη βόρεια Ελλάδα με βροχές να απασχολούν τις περισσότερες πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ όσο θα βραδιάζει οι βροχές θα γίνονται πιο πολλές και μάλιστα σε περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό (κυρίως στη νότια Χαλκιδική, στα βορειοανατολικά παράκτια της Θεσσαλίας και στην Πιερία) τα φαινόμενα κατά τόπους θα αποκτήσουν σφοδρό χαρακτήρα. Χιονοπτώσεις πυκνές κατά περιόδους θα εκδηλώνονται στις περισσότερες ορεινές περιοχές κυρίως της δυτικής Μακεδονίας όπου και θα χιονίζει αρκετά χαμηλά (χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Φλώρινα και Πτολεμαϊδα, ενώ το βράδυ θα χιονίσει σε Κοζάνη, Καστοριά και στα ψηλότερα σημεία των Γρεβενών, με τις χιονοπτώσεις τις νυχτερινές ώρες προς το ξημέρωμα της Κυριακής να είναι αρκετά έως πολύ πυκνές). Τέλος, έντονες βροχές θα σημειωθούν τις απογευματινές - βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ασθενείς έως μέτριες εντάσεις της τάξεως των 3 με 5 Μποφόρ, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από Ν διευθύνσεις με παρόμοιες εντάσεις, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει ΒΑ άνεμος πιο ισχυρός, που θα φτάνει τα 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 12 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 4 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε αυξημένη συννεφιά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας έντασης να εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές του νομού μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πιο αξιόλογες τις βραδινές - νυχτερινές ώρες. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά πάνω από τα 700 με 800 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Α διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας