Έκτακτο Δελτίο Χιονοπτώσεων για την Δευτέρα 18/01/2021

2021-01-17

Παρακάτω προσθέτουμε χάρτη και επισημαίνουμε τις περιοχές εκείνες οι οποίες κατά την διάρκεια της Δευτέρας 18/01/2021, αναμένεται να δεχθούν φαινόμενα χιονόπτωσης. Οι περιοχές οι οποίες στον χάρτη παρουσιάζουν το πιο έντονο λευκό χρώμα, αναμένεται να δεχθούν τα μεγαλύτερα ποσά χιονόπτωσης, ενώ αντίθετα όσο πιο αχνό είναι το λευκό χρώμα, τόσο πιο τοπικά και ασθενή θα είναι τα αντίστοιχα φαινόμενα. 

Τονίζουμε τα παρακάτω: 

Α') Κατά την διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, πυκνές θα είναι οι χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται στην κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελ/νησο. Συγκεκριμένα, οι περιοχές της Αρκαδίας, της ανατολικής Αχαΐας, της Κορινθίας, της Αργολίδας, της βόρειας Μεσσηνίας και της βόρειας Λακωνίας, θα δεχθούν πρόσκαιρα ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά. Στην Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα, τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα κατέβουν τις πρωινές ώρες έως τα 150 με 200 μέτρα και πρόσκαιρα λόγω της έντασης των φαινομένων και χαμηλότερα, στην Αχαΐα θα εκδηλώνονται από τα 500 μέτρα, στην βόρεια Μεσσηνία από τα 600 με 700 μέτρα και στην βόρεια Λακωνία από 400 με 500 μέτρα. Σταδιακή μετατόπιση των φαινομένων ανατολικότερα και βελτίωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, αναμένουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Επισημαίνουμε επίσης ότι στο ξεκίνημα της ημέρας, θα χιονίσει πυκνά στα ορεινά της Κεφαλλονιάς, από τα 700 με 800 μέτρα.

Β') Κατά την διάρκεια των μεσημβρινών έως βραδινών - νυχτερινών ωρών, χιονοπτώσεις κατά τόπους αξιόλογες αναμένεται να σημειωθούν στην δυτική - κεντρική και βόρεια Εύβοια, στην βόρεια Βοιωτία και στην δυτική και βόρεια Αττική (τονίζουμε ότι ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται το κέντρο της Αθήνας). Τα υψόμετρα χιονόπτωσης σε αυτές τις περιοχές θα κυμαίνονται από τα 50 με 100 μέτρα, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν και σε παραθαλάσσια τμήματα. 

Γ')  Οι περιοχές της νότιας Χαλκιδικής τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, αναμένεται να δεχθούν χιονοπτώσεις πρόσκαιρα αξιόλογες, ακόμη και σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές. Σταδιακή βελτίωση του καιρού θα επέλθει το μεσημέρι. 

Δ') Για την περιοχή της Μαγνησίας, όπως και των Σποράδων, το διάστημα από τις μεσημβρινές ώρες έως το βράδυ, δίνουν υποψηφιότητα χιονόπτωσης κατά τόπους αξιόλογης, έως τα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα. Για την πόλη του Βόλου, το ενδεχόμενο πρόσκαιρης χιονόπτωσης το μεσημέρι και το απόγευμα είναι υπαρκτό αν και η πιθανότητα δεν είναι πολύ μεγάλη.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την όλη έκβαση του τελευταίου κύματος χιονιά, μπορείτε να δείτε και στην αναλυτική μας πρόγνωση την οποία και σας συμβουλεύουμε να λάβετε υπόψιν: https://www.hellasmeteo.gr/l/proskaires-pyknes-chionoptoseis-sta-kentrika-kai-notia-kai-topikes-kataigides-o-kairos-tin-deytera-18-01-2021/ 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας