Έκτακτο Δελτίο Έντονων Καιρικών Φαινομένων για την Δευτέρα 04/01/2021

2021-01-03

Παραθέτουμε επιπρόσθετο άρθρο στο οποίο επισημαίνουμε τις περιοχές εκείνες, οι οποίες θα επηρεαστούν από τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια της Δευτέρας 04/01/2021. Ο παραπάνω χάρτης αποτυπώνει τον αθροιστικό υετό κατά την διάρκεια του 24ώρου της Δευτέρας και είναι αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Προγνωστικού Μοντέλου (ECMWF). Με τους πιο έντονους χρωματισμούς, σημειώνονται οι περιοχές εκείνες όπου θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από το πέρασμα της κακοκαιρίας, ενώ όσο πιο αχνά είναι τα χρώματα, τόσο λιγότερα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα. Με βάση τα παραπάνω αλλά και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, τονίζουμε τα εξής:

Α) Οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας το πρώτο μισό της ημέρας αναμένεται να δεχθούν έντονες βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών χαλαζοπτώσεων. Συγκεκριμένα:

1) Νησιά Ιονίου: Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Ιθάκη.

2) Ήπειρος: Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα

3) Δυτική Στερεά Ελλάδα: Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αμφιλοχία).

4) Πελοπόννησος: Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία

Σημειώνεται επίσης ότι η ένταση των ανέμων, ιδιαίτερα σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, πρόσκαιρα θα είναι πολύ υψηλή!!

Β) Οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας με έμφαση την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη αναμένεται το δεύτερο μισό της ημέρας να δεχθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τονίζεται ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα οι περιοχές:

1) Καβάλα

2) Δράμα

3) Σέρρες

καθώς και τμήματα της Θράκης με έμφαση τις περιοχές:

1) Ξάνθης

2) Ροδόπης

Σε αυτά τα τμήματα αναμένεται να σημειωθούν πολλές βροχές με τα φαινόμενα πιθανώς να παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ένταση, οπότε δεν αποκλείεται να προκληθούν τοπικά πλημμυρικά επεισόδια!!

Γ) Ιδιαίτερη προσοχή από τους θυελλώδεις νοτιάδες συνίσταται στα εξής τμήματα:

1) Σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοανατολικής Πελ/νησου

2) Στα νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου

το δεύτερο μισό της ημέρας.

Καλό θα είναι να αποφεύγεται το παρκάρισμα των αυτοκινήτων κάτω από μεγάλα δέντρα και συνίσταται το μάζεμα αιωρούμενων αντικειμένων από τα μπαλκόνια. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις περιοχές και τις ώρες που θα επηρεάσει η κακοκαιρία, μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική μας πρόγνωση την οποία θα βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.hellasmeteo.gr/l/ischyres-vroches-kai-kataigides-se-polles-perioches-o-kairos-tin-deytera-04-01-2021/ 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας