Έκτακτο Δελτίο Έντονων Καιρικών Φαινομένων για την Τρίτη 26/01/2021

2021-01-25

Λαμβάνοντας υπόψιν τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, παραθέτουμε επιπρόσθετο άρθρο στο οποίο επισημαίνουμε τις περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν από τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια της Τρίτης, αλλά και έως το ξημέρωμα της Τετάρτης 27/01/2021. Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τον αθροιστικό υετό στην χώρα μας έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης και είναι αποτέλεσμα του Αριθμητικού Προγνωστικού Μοντέλου GFS. Με τα πιο έντονα χρώματα σημειώνονται οι περιοχές οι οποίες θα δεχθούν τα υψηλότερα ποσά υετού το διάστημα αυτό, ενώ όσο πιο αχνά είναι τα χρώματα τόσο λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε τοπικά έντονα περάσματα. 

Συνοψίζοντας, τονίζουμε τα παρακάτω:

Α') Από τις πρώτες πρωινές ώρες, έντονη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζει την βορειοδυτική Ελλάδα, με έμφαση το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τα βορειοδυτικότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας. Τονίζεται ότι λόγω κορεσμένου εδάφους εξαιτίας των προηγούμενων διαταραχών αλλά και λόγω της εκ νέου μεγάλης έντασης που θα παρουσιάσουν τα φαινόμενα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν τοπικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα προς τις πρώτες βραδινές ώρες, πρώτα στο βόρειο Ιόνιο και στην συνέχεια στην Ήπειρο.

Β') Από το μεσημέρι και μετέπειτα, έντονη κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θα επηρεάσει το σύνολο της δυτικής Ελλάδας, με τα φαινόμενα τοπικά να παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ένταση, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από αργά την νύχτα. 

Γ') Η κακοκαιρία θα κινηθεί μέσα στην ημέρα σταδιακά ανατολικότερα επηρεάζοντας το σύνολο της βόρειας Ελλάδας, την Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη Πελ/νησο, με βροχές κατά τόπους ισχυρές και τοπικές καταιγίδες. 

Δ') Τις βραδινές και τις νυχτερινές ώρες, βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, φαινόμενα που τοπικά θα είναι ισχυρά.

Ε') Από αργά το μεσημέρι και από τα βορειοδυτικά, αναμένεται σταδιακή κατάβαση των ψυχρών αερίων μαζών από τα Βαλκάνια. Έτσι οι βροχές νωρίς το απόγευμα στην δυτική Μακεδονία θα έχουν μετατραπεί σε χιονοπτώσεις ενδεχομένως πυκνές, έως και τα πεδινά τμήματα. 

ΣΤ') Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, οι ψυχρές αέριες μάζες θα "καλύπτουν" και την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, οπότε και εδώ οι βροχές πρόσκαιρα θα μετατραπούν σε χιονοπτώσεις και στα πεδινά τμήματα. 

Η') Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στην Θράκη, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη και με έμφαση τον Έβρο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον καιρό της Τετάρτης θα έχουμε σε νέα πρόγνωση. 

Θ') Μεγάλη προσοχή στους ανέμους τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα στο Ιόνιο από το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΔ και οι ριπές αυτών θα φτάνουν θυελλώδεις εντάσεις έως 9 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα πνέουν μέσα στην ημέρα πολύ ισχυροί με ένταση 7 με 8 Μποφόρ, ωστόσο το βράδυ θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα φτάσουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ακόμα και την ένταση των 10 Μποφόρ. 

Την αναλυτική πρόγνωση του καιρού με όλη την εξέλιξη της κακοκαιρίας της Τρίτης και τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε, μπορείτε να την διαβάσετε εδώhttps://www.hellasmeteo.gr/l/sovari-kakokairia-me-polles-vroches-kataigides-chionoptoseis-sta-voreia-kai-sfodroys-anemoys-o-kairos-tin-triti-26-01-2021/ 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας