Έκτακτο Δελτίο Έντονων Καιρικών Φαινομένων για το Σάββατο 23/01/2021

2021-01-22

Παρακάτω προσθέτουμε επ

Παραθέτουμε επιπρόσθετο άρθρο στο οποίο επισημαίνουμε τις περιοχές εκείνες, οι οποίες θα επηρεαστούν από τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια του Σαββάτου 23/01/2021. Ο παραπάνω χάρτης αποτυπώνει τον αθροιστικό υετό κατά την διάρκεια του 24ώρου του Σαββάτου και είναι αποτέλεσμα του Αμερικανικού Προγνωστικού Μοντέλου GFS. Με τους πιο έντονους χρωματισμούς, σημειώνονται οι περιοχές εκείνες όπου θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από το πέρασμα της κακοκαιρίας, ενώ όσο πιο αχνά είναι τα χρώματα, τόσο λιγότερα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα. Με βάση τα παραπάνω αλλά και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, τονίζουμε τα εξής:

A') Μέτωπο κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο της δυτικής Ελλάδας, ικανό να προκαλέσει έντονα καιρικά φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής εντός ολίγων ωρών. Συγκεκριμένα, από νωρίς το μεσημέρι τα νησιά του βορείου Ιονίου και προοδευτικά το σύνολο της Ηπείρου, αναμένεται να δεχθούν έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία δεν αποκλείεται να συνοδευτούν και από τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Προοδευτική βελτίωση του καιρού αναμένεται από αργά την νύχτα προς τα μεσάνυχτα.

Β') Από νωρίς το απόγευμα έως το τέλος της ημέρας, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένεται να σημειωθούν σε όλα τα νησιά του κεντρικού Ιονίου (Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη), στο σύνολο της δυτικής Στερεάς Ελλάδα και σε περιοχές της δυτικής Πελ/νησου με έμφαση τον νομό Ηλείας.

Γ') Πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, με τα υψόμετρα αρχικά να κυμαίνονται πάνω από τα 1200 μέτρα και μέχρι το τέλος της ημέρας να πέφτουν στα 1000 μέτρα. Στην δυτική Μακεδονία τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις έως τα 700 μέτρα. 

Δ') Το πρώτο μισό της ημέρας αναμένεται να πνέουν πολύ ισχυροί Ν-ΝΔ άνεμοι στο Ιόνιο, με την ένταση να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ και προοδευτική εξασθένιση στην συνέχεια. Ενίσχυση των νοτίων ανέμων περιμένουμε στο Αιγαίο από το μεσημέρι και μετά, με την ένταση στα κεντρικά και βόρεια να φτάνει τα 7 με 8 Μποφόρ και ενδεχομένως τις βραδινές ώρες στα βόρεια ακόμη και τα 9 Μποφόρ. 

Ε') Η βελτίωση στην δυτική Ελλάδα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα είναι πρόσκαιρη, καθώς γρήγορα νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και με έμφαση και πάλι τις περιοχές της δυτικής κυρίως Ελλάδας, αναμένεται να ξεκινήσει από το απόγευμα της Κυριακής, συνοδεία τοπικά θυελλωδών ανέμων στα Πελάγη. 

Τονίζουμε ότι κατά την διάρκεια του Σαββάτου 23/01/2021, θα υπάρχουν και άλλες περιοχές οι οποίες θα δεχθούν καιρικά φαινόμενα (με πιο τοπικό χαρακτήρα) αλλά και περιοχές που δεν θα επηρεαστούν σχεδόν καθόλου. Τις λεπτομέρειες αυτές, μπορείτε να τις δείτε διαβάζοντας την αναλυτική μας πρόγνωση εδώ: https://www.hellasmeteo.gr/l/topika-ischyres-vroches-kai-kataigides-o-kairos-to-savvato-23-01-2021/ 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας