Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού την Κυριακή 27/02/2022

2022-02-26

Σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού της αμέσως επόμενες ώρες καθώς και κατά τη διάρκεια της Κυριακής στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, ως αποτέλεσμα της έλευσης μιας σημαντικής ατμοσφαιρικής διαταραχής για την οποία ήδη έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα. Αυτό που καθιστά την εν λόγω κακοκαιρία αρκετά ιδιόμορφη, είναι το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζουν διαφορετική μορφή από περιοχή σε περιοχή, καθώς επίσης θα διαφέρει σημαντικά η ένταση, η έκταση και η διάρκεια των φαινομένων. Πιο συγκεκριμένα στη βόρεια Ελλάδα εξαιτίας των ψυχρότερων αερίων μαζών, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν κατά τόπους ακόμη και σε πεδινές περιοχές και μάλιστα πρόσκαιρα τοπικά θα είναι πυκνές έως πολύ πυκνές. Αντίθετα στα κεντρικά και νότια η διατήρηση των νοτιάδων θα διατηρήσουν σε πιο υψηλά επίπεδα τις θερμοκρασίες (θα υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας), ωστόσο και εδώ αναμένεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 27/02/2022

Ήδη από τις πρώτες κιόλας μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής, σοβαρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται στο σύνολο σχεδόν της δυτικής Ελλάδας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να απασχολούν τα νησιά του Ιονίου, τα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πε/νησο. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα πρόκειται να αποκτήσουν μεγάλη ένταση κατά τόπους και δεν αποκλείεται να συνοδευθούν από ισχυρές ριπές ανέμων ή και από χαλαζοπτώσεις. 

Καθώς θα κυλάει η ώρα αναμένεται σταδιακή επέκταση των φαινομένων πιο ανατολικά και μέσα στις πρωινές ώρες αναμένεται ένα πέρασμα από μπόρες, βροχές και καταιγίδες στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο. Σε αυτές τις περιοχές το πέρασμα αυτό θα είναι αρκετά σύντομο, ωστόσο και εδώ τα φαινόμενα είναι πιθανό να συνδυαστούν από ισχυρές έως θυελλώδεις ριπές ανέμων ή και από χαλαζοπτώσεις (ιδιαίτερα στην Θεσσαλία η ένταση των φαινομένων δείχνει πρόσκαιρα να είναι αρκετά μεγάλη). Μέχρι και αργά το πρωί οι βροχές θα έχουν "περπατήσει" ανατολικότερα και θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, έχοντας όμως πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα, ενώ στην Θράκη, το ανατολικό - βορειοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη τα πράγματα θα κυλήσουν πιο ομαλά με αυξημένες νεφώσεις χωρίς όμως φαινόμενα. 

Πέραν όμως των βροχοπτώσεων, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα επικρατήσουν στη βόρεια Ελλάδα θα σημάνουν και την σταδιακή έναρξη των χιονοπτώσεων οι οποίες ώρα με την ώρα θα αποκτούν ολοένα και πιο έντονο χαρακτήρα. Έτσι ήδη από το ξημέρωμα θα χιονίζει στη ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας (θα χιονίζει πυκνά σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Έδεσσα και στα ψηλότερα της Βέροιας). Χιονοπτώσεις πυκνές έως πολύ πυκνές αναμένονται επίσης στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου ενώ το πρωί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόσκαιρης πυκνής χιονόπτωσης μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Χιόνια επίσης θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας πάνω περίπου από τα 500 με 600 μέτρα, ενώ στην δυτική - κεντρική Στερεά Ελλάδα οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται ψηλότερα, άνω των 900 μέτρων και στη δυτική Πελ/νησο άνω των 1300 με 1400 μέτρων. 

 Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, ο καιρός στη δυτική Ελλάδα θα είναι γενικά άστατος, ωστόσο σιγά σιγά θα υπάρχει τάση βελτίωσης του καιρού με αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο. Αυτά τα διαστήματα με ηλιοφάνεια όμως θα πρέπει να εναλλάσσονται με νεφώσεις οι οποίες θα αφήνουν κατά τόπους μπόρες και ίσως σποραδικές καταιγίδες. Πιο μουντός θα είναι ο καιρός στο εσωτερικό της δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής - βορειοδυτικής Πελ/νησου με τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές, ενώ στην Ήπειρο τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα ανέβουν λίγο και θα εντοπίζονται πάνω από τα 800 με 900 μέτρα (σε εξάρσεις ωστόσο είναι πιθανό να χιονίζει και πιο χαμηλά).

Στα πιο κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, τις Σποράδες, την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο, ο καιρός θα πρέπει να έχει βελτιωθεί ήδη από νωρίς το μεσημέρι και θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, δεν αποκλείεται ωστόσο κάποια σύννεφα πρόσκαιρα κατά τόπους να πυκνώνουν και να αφήνουν λίγα τοπικά φαινόμενα (αυτό αφορά κυρίως την Θεσσαλία και την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα). Αντίθετα, καθώς τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται πιο ανατολικά εξαιτίας της κίνησης του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού προς την περιοχή του βορείου Αιγαίου, αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα απασχολήσουν την Χαλκιδική, τα νησιά του θρακικού, του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου (από το ύψος της Χίου και βορειότερα) και πρόσκαιρα τα πιο βόρεια τμήματα των Κυκλάδων. Τα φαινόμενα κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι έντονα, ωστόσο στην νοτιοανατολική Χαλκιδική και στο θρακικό χρήζουν προσοχής καθώς εκεί φαίνεται ότι θα αποκτήσουν πρόσκαιρα έως και σφοδρό χαρακτήρα (μεγάλη η πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις). Πολύ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα θα έχουν οι όποιες βροχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

Στην βόρεια όμως Ελλάδα το σκηνικό του καιρού θα καταστεί άκρως χειμωνιάτικο, καθώς οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στις περισσότερες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα στη δυτική Μακεδονία θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους θα είναι πυκνές, βαθμιαία ωστόσο μετά το μεσημέρι θα υπάρξει μια τάση προοδευτικής εξασθένησης των φαινομένων. Στην κεντρική Μακεδονία η επιδείνωση που θα λάβει χώρα κατά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα είναι σοβαρή και θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε αρκετές πεδινές, ίσως και παραθαλάσσιες περιοχές της ευρύτερης περιοχής. Αντιληπτή θα γίνει η κακοκαιρία στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη προς το απόγευμα με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και σε περιοχές κυρίως της Θράκης με αρκετά χαμηλό υψόμετρο.

Κλείνοντας με την εξέλιξη του καιρού όσον αφορά την εκδήλωση των φαινομένων, ο κύριος όγκος αυτών κατά τις βραδινές ώρες της ημέρας θα εντοπίζεται στα βορειοανατολικά και πιο συγκεκριμένα στην Θράκη όπου θα χιονίζει πυκνά έως τα 300 μέτρα και ενδεχομένως πρόσκαιρα και πιο χαμηλά στην Ροδόπη και τον Έβρο. Στο ανατολικό Αιγαίο οι βροχές θα εξασθενήσουν σημαντικά το βράδυ και θα αποκτήσουν πολύ πιο τοπικό χαρακτήρα, ενώ στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα θα έχουμε μόνον συννεφιά και τίποτα περισσότερο (ίσως βρέξει πρόσκαιρα μόνο στις Σποράδες και στην βόρεια Εύβοια. Στην δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στα κεντρικά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος, τα φαινόμενα θα εξασθενούν ολοένα και περισσότερο, ενώ στα δυτικά θα υπάρχει μια τάση να ξανακλείνει ο καιρός και να εκδηλώνονται βροχές στα νησιά του κεντρικού - βορείου Ιονίου και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με την ένταση αρχικά να φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ, σταδιακά όμως θα υπάρξει μικρή εξασθένηση της έντασης. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα διατηρηθεί το νότιο ρεύμα και θα είναι ισχυρό έως πολύ ισχυρό καθώς θα φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ και ίσως οι ριπές τοπικά "αγγίξουν" ακόμη και τα 8 Μποφόρ. Στο βόρειο όμως Αιγαίο οι άνεμοι θα στραφούν βαθμιαία σε βοριάδες και θα είναι αρκετά ισχυροί και πολύ ψυχροί. 

Η θερμοκρασία σε μεγάλη πτώση στα βόρεια, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -1 έως 7 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 12 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 6 έως 14 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 7 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική μέσα στις πρωινές ώρες αναμένεται μία πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού, καθώς θα έχουμε ένα σύντομο πέρασμα από βροχές πρόσκαιρα ισχυρές και ίσως εκδηλωθεί παροδική καταιγίδα. Γρήγορα όμως νωρίς το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι μεγάλα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Ν-ΝΔ διευθύνσεις με ισχυρές έως πολύ ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 6 με 7 Μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί θυελλώδεις έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αρχικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά - ημιορεινά. Προς το μεσημέρι αναμένεται γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (λόγω της στροφής του ανέμου σε βαρδάρη) και έτσι οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και θα κατέβουν σημαντικά σε υψόμετρο. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, η πιθανότητα να σημειωθούν χιονοπτώσεις και μέσα στο κέντρο της πόλης είναι μεγάλη και μάλιστα πρόσκαιρα αυτές θα είναι πυκνές. Πάντως από το βράδυ και μετά αναμένεται πολύ σημαντική εξασθένιση των φαινομένων και τα όποια χιόνια θα ανέβουν σε υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Α διευθύνσεις και θα είναι πολύ ισχυροί καθώς θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ, βαθμιαία όμως όπως προαναφέρθηκε θα γυρίσει σε βαρδάρη με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας