Έκτακτο Δελτίο Ισχυρής Κακοκαιρίας με πολλές βροχές και καταιγίδες - Ο καιρός την Παρασκευή 08/10/2021

2021-10-07

Η αποκομμένη ατμοσφαιρική διαταραχή για την οποία αναλυτικά σας είχαμε μιλήσει μέσα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις/προγνώσεις μας, έχει ήδη κατέλθει στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου και στροβιλιζόμενη γύρω από τον εαυτό της έχει προκαλέσει την σοβαρή επιδείνωση του καιρού η οποία κυρίως έχει επηρεάσει τις πιο δυτικές περιοχές. Μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων έχουν καταγραφεί σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο ενώ αξιόλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν/παρατηρούνται σε Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία, δυτική Στερεά Ελλάδα και νησιά κεντρικού Ιονίου. Μέσα στις επόμενες ώρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προαναφερθέντων περιοχών θα επεκταθούν ανατολικότερα και έτσι κατά την διάρκεια της Παρασκευής αναμένεται μία γενικευμένη κακοκαιρίας με πολλές και έντονες κατά τόπους βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές, πλην των νότιων - νοτιοανατολικών τμημάτων όπου θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν αίθριο καιρό και με τον υδράργυρο μάλιστα να "σκαρφαλώνει" αρκετά. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή 08/10/2021

Σε συνέχεια λοιπόν της προηγούμενης ημέρας, έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα πρέπει να απασχολούν ήδη από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική και βόρεια - βορειοδυτική Πελ/νησο. Εξαιτίας των ήδη υψηλών τιμών καταγραφής υετού που έχουν σημειωθεί τις προηγούμενες ώρες, των επιπρόσθετων χιλιοστών βροχής, της μεγάλης διάρκειας των φαινομένων αλλά και της μεγάλης ραγδαιότητας που αυτά κατά τόπους θα παρουσιάζουν (θα εκδηλωθεί και χαλάζι κατά τόπους), χρειάζεται μία προσοχή/επαγρύπνηση ιδίως στις περιοχές όπου στον χάρτη έχουν σημειωθεί με την χαρακτηριστική "κόκκινη προειδοποίηση"

Την ίδια ώρα ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις θα σημειώνονται σε δυτική και κεντρική Μακεδονία (κυρίως στα πιο δυτικά τμήματα της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας), σε Θεσσαλία και σε βόρεια Στερεά Ελλάδα ενώ μέχρι το πρωί αναμένεται επέκταση αυτών σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και ανατολική Πελ/νησο με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Περαιτέρω επέκταση των φαινομένων αναμένεται μέχρι το μεσημέρι με βροχές να απασχολούν ολόκληρη σχεδόν την Μακεδονία ενώ και στις Σποράδες αναμένεται ένα αξιόλογο πέρασμα από βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. 

Μετά το μεσημέρι ο καιρός στα δυτικά θα καταστεί κάπως πιο άστατος καθώς μέχρι και το τέλος της ημέρας τα φαινόμενα θα σταματούν εντελώς κατά διαστήματα και δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του ο Ήλιος. Ωστόσο αυτά τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πρόσκαιρα καθώς ο καιρός θα ξανακλείνει (άστατος καιρός) και θα εκδηλώνονται μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες δυτικές περιοχές. Παρόμοια αναμένεται να είναι η εξέλιξη και για την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική Πελ/νησο.

Τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα "περπατήσουν" ακόμη ανατολικότερα επηρεάζοντας πλέον την Θράκη με βροχές μέτριας γενικά έντασης, ενώ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (από την Χίο και βορειότερα) υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το βράδυ να εκδηλωθούν καταιγίδες. Παράλληλα μέχρι το απόγευμα κάποια φαινόμενα με την μορφή μπόρας ή και καταιγίδας θα φτάσουν να επηρεάζουν και τα πιο δυτικά νησιά του συμπλέγματος των Κυκλάδων ενώ στις υπόλοιπες Κυκλάδες, την Κρήτη και το ανατολικό - νοτιοανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος με πολύ μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Μόνο στα πολύ δυτικά - βορειοδυτικά τμήματα της Κρήτης ίσως μετά το μεσημέρι πρόσκαιρα οι νεφώσεις πυκνώσουν και εκδηλωθεί παροδική μπόρα ή και καταιγίδα

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ και στα βόρεια ανοιχτά τμήματα του Πελάγους 6 Μποφόρ, ενώ στα νότια θα πνέουν Δ κυρίως άνεμοι έως 5 Μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Ν διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και στα ανοιχτά της δυτικής Κρήτης έως 6 Μποφόρ ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει ένα Α-ΒΑ ρεύμα αρκετά ισχυρό που θα φτάνει τα 6 με 7 Μποφόρ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 9 έως 18 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 22 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 11 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 23 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με αυξημένη συννεφιά σε ολόκληρο τον νομό. Γρήγορα μέσα στο πρωί ο καιρός θα επιδεινωθεί και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές του νομού με τα φαινόμενα πρόσκαιρα και κατά τόπους να είναι ισχυρά. Από αργά το μεσημέρι ο καιρός θα καταστεί πιο άστατος με τοπικές μπόρες, βροχές και καταιγίδες αλλά και με διαστήματα όπου τα φαινόμενα θα σταματούν εντελώς, ενώ αργά το βράδυ αναμένεται βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Α-ΝΑ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 3 με 5 Μποφόρ και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε ΒΑ έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές καθ' όλη σχεδόν την διάρκεια της ημέρας και με τα φαινόμενα κατά διαστήματα να είναι έντονα. Πιθανότητα καταιγίδας υπάρχει μέσα στην ημέρα κυρίως στα ανοιχτά του Θερμαϊκού. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με εντάσεις γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας