Έκτακτο Δελτίο Ισχυρών Καιρικών Φαινομένων για την Πέμπτη 14/10/2021

2021-10-13

Με αφορμή και τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα όπως αυτά έχουν αντληθεί από τα αριθμητικά μοντέλα καιρού, καθώς επίσης λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις προηγηθείσες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών, όσο και την μελλοντική εξέλιξη αυτού, εκδίδεται Έκτακτο Δελτίο Ισχυρών Καιρικών Φαινομένων. Το παρόν άρθρο έχει σαν στόχο να επισημάνει τις περιοχές εκείνες οι οποίες κατά την διάρκεια της Πέμπτης είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπες με έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία δύνανται να δημιουργήσουν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο και ΔΕΝ χαρακτηρίζει την συνολική πρόγνωση καιρού (την οποία μπορείτε να βρείτε στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου ή στις ενότητες «Προγνώσεις» και «Αρχική»).

Ο παρακάτω χάρτης είναι προϊόν της ιστοσελίδας του Meteologix, αποτέλεσμα του αριθμητικού προγνωστικού μοντέλου GFS και παρουσιάζει προσεγγιστικά τον εκτιμώμενο υετό για το 24ωρο της Πέμπτης (00:00 έως 23:59). Με τους πιο έντονους χρωματισμούς επισημαίνονται οι περιοχές εκείνες οι οποίες θα δεχθούν κατά την διάρκεια του 24ώρου τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης, ενώ αντίθετα με τα πιο αχνά χρώματα οι περιοχές με τα πιο τοπικά και ασθενή φαινόμενα.  

 Συγκεκριμένα λοιπόν επισημαίνονται τα παρακάτω:


1) Έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάσουν το πρώτο μισό της ημέρας το Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν τοπικά μεγάλη ένταση και διάρκεια και μπορούν σε τοπικό πάντα επίπεδο να δημιουργήσουν προβλήματα.

2) Ισχυρές βροχές θα επηρεάζουν από τις πρώτες πρωινές ώρες την δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη και τα νησιά του θρακικού. Προσοχή εφίσταται η περιοχή της Χαλκιδικής όπου τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν σημάδια υψηλής ραγδαιότητας και μεγάλη διάρκεια.

3) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από αργά το πρωί και μετέπειτα σε νοτιοανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Εύβοιας), ανατολική Πελ/νησο. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν μεγάλη ένταση και θα διατηρηθούν έως το τέλος της ημέρας.

4) Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, αρχικά σε υψόμετρα άνω των 1300 μέτρων και βαθμιαία πρόσκαιρα έως τα 800 μέτρα.

Μείνετε συντονισμένοι στην Hellasmeteo, εάν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει τροποποίηση ή έκδοση νέου Έκτακτου Δελτίου, αναλόγως την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών. 

Ο επισυναπτόμενος σύνδεσμος της αναλυτικής πρόγνωσης του καιρού για την Πέμπτη 14/10/2021: https://www.hellasmeteo.gr/l/sovaro-metopo-kakokairias-me-entones-vroches-kai-ischyres-kataigides-o-kairos-tin-pempti-14-10-2021/

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας