ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΤΟ Σ/Κ 06-07/04/2019

2019-07-29

Όπως σας είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, ενώ η εβδομάδα μπήκε με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και λίγες μόνο τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά αλλά και την Κρήτη, εν τέλει δεν φαίνεται να έχει την ίδια κατάληξη. Και αυτό διότι από την Παρασκευή και από τα νοτιοδυτικά θα προσεγγίσει την χώρα μας ένα αξιόλογο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα δώσει πολλές βροχές κυρίως στην κεντρική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Μάλιστα για ακόμη μία φορά η Κρήτη αναμένεται να αποτελέσει το ''κύριο στόχατρο'' της επερχόμενης κακοκαιρίας καθώς στο σύνολο του νησιού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και όπως φαίνεται θα καταγραφούν εκ νέου μεγάλα ύψη βροχής.

Η κακοκαιρία αναμένεται να γίνει αισθητή από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Πελ/νησου όπου αναμένονται αρχικά βροχές μέτριας έντασης. Και ενώ προς το απόγευμα τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και την δυτική Στερεά θα εξασθενήσουν σημαντικά, στα νησιά του νοτίου Ιονίου, την Πελ/νησο και την Κρήτη αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες βροχές που κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι έντονες ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανοιχτά του νοτίου Ιονίου.

Κατά την διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν βορειοανατολικότερα και θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές στα νησιά του νοτίου Ιονίου, την Πελ/νησο, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη με υπαρκτό το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης κυρίως στην κεντρική και νότια Πελ/νησο. Μέχρι και το πρωί του Σαββάτου οι βροχές θα έχουν φτάσει στην Θεσσαλία και τις Σποράδες και θα είναι αξιόλογες ενώ πιο ασθενή φαινόμενα θα σημειώνονται στην δυτική και κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα οι βροχές στις προαναφερθείσες περιοχές θα συνεχιστούν και θα είναι ιδιαίτερα έντονες στην κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική και νότια Πελ/νησο και την Κρήτη. Στην Κρήτη μάλιστα τα τελευταία στοιχεία ''θέλουν'' να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες. Πάντως από το απόγευμα και μετά τα έντονα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα αποκτήσουν πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα.

Τέλος την Κυριακή σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ενώ ο καιρός αναμένεται να ξεκινήσει αρκετά καλά με λίγες τοπικές βροχές, σταδιακά μέσα στην ημέρα από τα δυτικά θα μας επηρεάσει νέα κακοκαιρία με αξιόλογες βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι άνεμοι θα στραφούν σε πολύ ισχυρούς ΝΑ ανέμους στα πελάγη φτάνοντας τα 8bf. ενώ η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας