ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ....ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΕΝ ΟΨΕΙ!!!

2019-07-27

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα ο καιρός θύμισε Χειμώνα καθώς σημειώθηκαν αξιόλογες βροχές σε πολλές περιοχές και χιόνια σε ορεινά κυρίως της βόρειας αλλά και της κεντρικής χώρας. Ένα θετικό στοιχείο επίσης είναι πως το φετινό φθινόπωρο εξελίσσεται πολύ φυσιολογικά κάτι που έχει αρκετό καιρό να συμβεί. Η συνέχεια του προβλέπεται εξίσου φυσιολογική με κάποια έξτρα όμως στοιχεία. Πολλοί βέβαια θα αναρρωτιέστε τι εννοώ γράφοντας στον τίτλο και σίγουρα στους περισσότερους ο νους πάει σε τυφώνα. Και όμως ο νους των περισσοτέρων σωστά πάει ασχέτως αν αυτο είναι κάτι πολύ σπάνιο. Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο το οποίο ονομάζεται mediterranean medicane ή αλλιώς μεσογειακός κυκλώνας. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 1995 στην χώρα μας καθώς είχαμε εξαιρετικά ισχυρές βροχές που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και θυελλώδεις ανέμους που σάρωναν τα πάντα. Υπάρχει πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο?

Η αλήθεια είναι ότι δεν μ'αρέσει να είμαι υπερβολικός στις προγνώσεις μου και όσοι με διαβάζετε σίγουρα το έχετε καταλάβει. Παρ'όλα αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας μεσογειακού κυκλώνα αλλά αυτός από ότι φαίνεται θα περάσει κοντά στην νότια Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη και θα είναι σύντομος. Πάμε να δούμε ποια είναι τα σενάρια που επικρατούν:

Σενάριο1: Όλα αυτά που ειπώθηκαν αφορούν την Δευτέρα όπου σε γενικές γραμμές ο καιρός αναμένεται να είναι καλός στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο και για τα νότια τμήματα. Ο μεσογειακός κυκλώνας θα έχει σχηματιστεί αρκετά νωρίτερα και μέχρι το πρωί της ημέρας αυτής θα έχει πλησιάσει το κέντρο του την νοτιοδυτική Πελ/νησο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η Πελ/νησος να δέχεται από νωρίς το πρωί βροχές και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές ενώ όσο πιο νοτιοδυτικά της Πελ/νησου βρίσκεστε, τόσο πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα και εκεί δεν αποκλείεται να έχουμε θυελλώδεις ανέμους. Εν συνεχεία ακολουθεί η Κρήτη η οποία φαίνεται πως την Δευτέρα το απόγευμα αναμένονται ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες με θυελλώδεις ανέμους που θα αγγίζουν ακόμα και τα 11b. Μέχρι πάντως και την Τρίτη το ξημέρωμα , το σενάριο αυτό θέλει την παύση των φαινομένων.

Σενάριο2: Το σενάριο αυτό θέλει το χαμηλό να φεύγει νοτιότερα της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι η Πελ/νησος δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου, αντίθετα η Κρήτη και σε αυτό το σενάριο δείχνει να δέχεται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες με θυελλώδεις ανέμους. Το σενάριο αυτό θέλει την Κρήτη με φαινόμενα από την Δευτέρα το μεσημέρι μέχρι και αργά την νύχτα.

Σενάριο3: Το τελευταίο αυτό σενάριο θέλει την τροχιά του χαμηλού να κινείται βορειότερα και να εισβάλλει από το κεντρικό Ιόνιο επηρεάζοντας με πολύ έντονα φαινόμενα Πελ/νησο και Στερεά Ελλάδα.

Από τα παραπάνω 3 σενάρια το 3ο φαίνεται πολύ δύσκολο να επικρατήσει ενώ το 2 είναι πολύ πιθανό. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει ακριβής προσσέγγιση της εξέλιξης του καιρού για την συγκεκριμένη ημέρα γι'αυτό και αύριο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για όλα τα παραπάνω.

Πάντως γενικότερα την νεα εβδομάδα φαίνεται πως ο καιρός θα κυλήσει αρκετά φυσιολογικά με την ημέρα της Τρίτης να έχουμε μια αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο την ημέρα αυτή να έχουμε κάποιες βροχές κυρίως στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Πελ/νησο και λίγα χιόνια στα ορεινά αυτών των περιοχών. Τις επόμενες ημέρες ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά με άνοδο της θερμοκρασίας ενώ νέα υποτροπή του καιρού φαίνεται πως θα έχουμε την Παρασκευή αλλά αυτό θα είναι κάτι που θα το δούμε αργότερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΚΟΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΡΘΡΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ...ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΩΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ!!! ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΘΑ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΕΣ ΠΗΓΕΣ!!! ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟΤΕΡΟ!!!