Έναρξη ψυχρής εισβολής με πρόσκαιρες πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια - Ο καιρός την Τετάρτη 09/03/2022

2022-03-08

Όπως ήδη σας έχουμε κάνει γνωστό μέσα από τις προηγούμενες αναλυτικές μας εκτιμήσεις, η χώρα μας βαθμιαία εισέρχεται σε ένα διάστημα επικράτησης πολύ κρύου καιρού, με τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες Σιβηρικής προέλευσης να κατέρχονται ολοένα και νοτιότερα, σημάνοντας έτσι μια σοβαρή για την εποχή ψυχρή εισβολή στη χώρα μας. Η α' φάση πρόκειται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ώρες με πρόσκαιρες αλλά πυκνές χιονοπτώσεις να απασχολούν πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας - βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώ βαθμιαία κατά τη διάρκεια της Τετάρτης τα φαινόμενα θα κινηθούν νοτιότερα έχοντας τη μορφή βροχής στα πιο πεδινά - παράκτια τμήματα και χιονιού στα ορεινά - ημιορεινά. Καθώς ο πολικός Αυλώνας θα μετατοπίζεται ανατολικότερα και το χαμηλό θα κινείται προς την περιοχή μεταξύ των Δωδεκανήσων και της Κύπρου, από αργά τη νύχτα της Τετάρτης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης θα αναπτυχθεί μια ζώνη νεφώσεων η οποία θα απασχολήσει τις προσήνεμες προς το Αιγαίο περιοχές και αυτές οι νεφώσεις την Πέμπτη θα δώσουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές (περισσότερα για τον καιρό της Πέμπτης θα έχουμε σε νεότερή μας πρόγνωση).

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 09/03/2022

Κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύκτιων και πρώτων πρωινών ωρών, σημαντικά επιδεινωμένος αναμένεται να είναι ο καιρός σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας - βορειοδυτικής χώρας. Πολύ γρήγορα λοιπόν, νέος γύρος πυκνών έως πολύ πυκνών χιονοπτώσεων θα πρέπει να απασχολήσει την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας (θα χιονίσει μέσα σε όλες τις πόλεις της περιοχής), ενώ πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα θα έχουν οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Μακεδονία οι οποίες ωστόσο θα φτάνουν έως τα πεδινά. Γρήγορα μέχρι το ξημέρωμα, τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και καθώς θα εισέρχονται ταυτόχρονα οι ψυχρότερες αέριες μάζες, αναμένεται ένα διάστημα σοβαρών χιονοπτώσεων σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην Θεσσαλία (θα χιονίσει πρόσκαιρα αλλά πολύ αξιόλογα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και ίσως πολύ οριακά το πρωί και στην Λάρισα) και στην κεντρική - βόρεια Στερεά Ελλάδα (σε Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα και προοδευτικά Βοιωτία - πιθανή η χιονόπτωση το πρωί στην Λαμία). Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, ενώ έως το πρωί τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολούν τα ορεινά - ημιορεινά της υπόλοιπης ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και τοπικές βροχές τις πεδινές - παράκτιες περιοχές.  Τις ίδιες ώρες ένα πρόσκαιρο πέρασμα χιονοπτώσεων αναμένεται και στην Ήπειρο σε υψόμετρα άνω των 400 μέτρων, με πιθανή την παροδική χιονόπτωση και εντός της πόλης των Ιωαννίνων μικρής όμως διάρκειας. 

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στις πιο δυτικές περιοχές, με μπόρες βροχής να απασχολούν τα νησιά του Ιονίου και τα πιο δυτικά ηπειρωτικά παράκτια της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελ/νησου, ενώ στα ανοιχτά του Πελάγους δεν αποκλείεται να σημειωθεί παροδική καταιγίδα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα πιο ορεινά της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοδυτικής Πελ/νησου. 

Εξίσου άστατος θα είναι ο καιρός και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου με τοπικές βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Αντίθετα στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου, την Θράκη και την ανατολική Μακεδονία ο καιρός θα είναι πιο καλός με αυξημένη όμως τη συννεφιά κατά περιόδους. 

Χάρτης καιρικών φαινομένων για τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες της Τετάρτης 09/03/2022 - Κάντε κλικ/αγγίξτε στην εικόνα για ζουμ!!
Χάρτης καιρικών φαινομένων για τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες της Τετάρτης 09/03/2022 - Κάντε κλικ/αγγίξτε στην εικόνα για ζουμ!!

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, στα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα αρχίσουν να εξασθενούν ώρα με την ώρα ολοένα και περισσότερο και θα μετατοπιστούν πιο νότια - νοτιοανατολικά. Έτσι σε δυτική και κεντρική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετά τοπικές ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ λίγες χιονοπτώσεις ίσως επιμείνουν και στην Ήπειρο. Και στην Θεσσαλία οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν σιγά σιγά να εξασθενούν (κυρίως από αργά το μεσημέρι και μετέπειτα) και μάλιστα τα υψόμετρα θα ανέβουν λίγο. Στην κεντρική και ανατολική - βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, στις Σποράδες και στα πιο ανατολικά - νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, ο καιρός θα είναι πιο συμπαγής με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις αξιόλογες στα ορεινά - ημιορεινά , αλλά και σε περιοχές της κεντροβόρειας Στερεάς Ελλάδας με αρκετά χαμηλό υψόμετρο. Επιδεινωμένος θα είναι ο καιρός και στην κεντρική - ανατολική και βόρεια Πελ/νησο με βροχές και χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 500 με 700 μέτρων.

Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί στα νησιά του Ιονίου και στα πιο δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα, καθώς κατά διαστήματα θα κλείνει ο καιρός και θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες, ίσως και καταιγίδες κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο. Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα επίσης θα διατηρηθούν οι τοπικές βροχές ενώ στην Κρήτη ο καιρός θα καταστεί πιο επιδεινωμένος με περισσότερες και πιο αξιόλογες βροχές, αλλά και με αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά άνω των 1000 μέτρων. Στα υπόλοιπα ανατολικά - βορειοανατολικά ο καιρός θα διατηρηθεί καλύτερος. 

Τέλος, καθώς θα βαδίζουμε προς τις βραδινές ώρες της ημέρας, αναμένεται μια σχεδόν γενικευμένη βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στης περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας. Κάποιες λίγες μπόρες βροχής και πάλι θα επιμείνουν στα νησιά του Ιονίου οι οποίες όμως προοδευτικά θα σταματήσουν, ενώ η Κρήτη θα δέχεται πιο αξιόλογα φαινόμενα με βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια και αξιόλογες χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. 

Όπως όμως αναφέρθηκε και στην αρχή της πρόγνωσης, αργά την νύχτα προς την αλλαγή της ημέρας θα αρχίσει μια νέα επιδείνωση του καιρού η οποία θα εκτείνεται από το ύψος της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως της Χαλκιδικής) και βαθμιαία θα επεκταθεί στις Σποράδες, τα πολύ ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και την βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα. Η επιδείνωση αυτή θα γίνει αντιληπτή κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με χιονοπτώσεις να απασχολούν ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές. Λεπτομέρειες για αυτήν την εξέλιξη σε νεότερο άρθρο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από ΒΔ κυρίως διευθύνσεις με μέτριες γενικά εντάσεις της τάξεως των 4 με 5 Μποφόρ και στα ανοιχτά του Πελάγους τοπικά έως 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα κυριαρχήσουν και θα πνέουν με μέτριες έως ισχυρές εντάσεις της τάξεως των 4 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -8 έως 7 βαθμούς (στα πιο ορεινά έως και κάτω από -10 βαθμούς), στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από -2 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -1 έως 9 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 5 έως 11 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με αυξημένη συννεφιά και προς τις προμεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Μέσα στο μεσημέρι ενδέχεται πρόσκαιρα τα φαινόμενα να γενικευθούν, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και των Κιθαιρώνα πάνω από τα 300 με 400 μέτρα (θα χιονίσει σε Βίλια και Ερυθρές) και ίσως πιο τοπικά στην Πεντέλη πάνω από τα 500 μέτρα. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί σε όλον τον νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση μεταξύ 4 και 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια όμως του νομού η μέγιστη θα κυμαίνεται έως και 5 βαθμούς πιο κάτω. 

Στην Θεσσαλονίκη μέσα στις νυχτερινές και πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και υπάρχει το ενδεχόμενο για πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις (ασθενείς κατά βάση) και μέσα στο κέντρο της πόλης. Μέχρι το μεσημέρι ωστόσο, τα όποια φαινόμενα θα πρέπει να έχουν σταματήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας