Ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο και τοπικά φαινόμενα - Ο καιρός την Τρίτη 19/10/2021

2021-10-18

Συνθήκες άστατου καιρού σε πιο τοπικό όμως επίπεδο, αναμένεται να παρατηρηθούν και κατά την διάρκεια της Τρίτης στην χώρα μας, καθώς και πάλι δεν θα απουσιάσουν κάποια μεμονωμένα φαινόμενα αρκετά επιλεκτικού χαρακτήρα και όχι ιδιαίτερης έντασης. Παράλληλα μέσα στην ημέρα αναμένεται να ενισχυθεί το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο το οποίο και θα διατηρήσει την θερμοκρασία σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή στις ανατολικότερες περιοχές. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 19/10/2021

Κατά την διάρκεια της νύχτας έως και τις προμεσημβρινές ώρες, κάποια φαινόμενα τοπικών βροχοπτώσεων αναμένεται και πάλι να εκδηλωθούν σε τμήματα γύρω από τον Θερμαϊκό και πιο συγκεκριμένα στην νότια Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην βόρεια Εύβοια και στα πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας. Παρόμοιο ενδεχόμενο υπάρχει επίσης για τις ίδιες ώρες και σε περιοχές γύρω από τον Αργολικό κόλπο. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει αρκετά ομαλά με μόνη ένσταση την περιοχή του κεντρικού Ιονίου όπου ίσως στην Κεφαλλονιά ψιχαλίσει ή βρέξει τοπικά για λίγο. 

Από κει και ύστερα καθώς θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, θα υπάρξουν αναπτύξεις νεφώσεων στους περισσότερους ορεινούς ηπειρωτικούς όγκους και υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν λίγα μεμονωμένα φαινόμενα κυρίως στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Πελ/νήσου, της βόρειας - βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής - ανατολικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα η ημέρα θα κυλήσει και θα τελειώσει με λίγες νεφώσεις και αρκετά διαστήματα με ηλιοφάνεια. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ κυρίως διευθύνσεις (στα νότια του Πελάγους μεταβλητοί) και η ένταση δεν θα ξεπερνά τα 4 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5 με 6 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 9 έως 22 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 22 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 13 έως 23 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις στα βόρεια του νομού και υπαρκτό το ενδεχόμενο προς το μεσημέρι να σημειωθεί παροδική βροχή μικρής διάρκειας και πολύ τοπικού χαρακτήρα. Στα υπόλοιπα τμήματα ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με ένταση γύρω στα 4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας και αρκετή ηλιοφάνεια στην συνέχεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β κυρίως διευθύνσεις μέχρι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας